19 maj 2021
Bollinger R.D. Extra Brut 2007
Importör:
Läs mer om Arvid Nordquist HABFlaska- Champagne
2099:-
Recension:
Bollinger R.D. Extra Brut 2007
Vinets blend består av 70 procent pinot noir och 30 procent chardonnay. Varav druvorna kommer från 14 utvalda byar med 91 procent grand cru och 9 procent premier cru.
Vinet upplev som ungt och aningens stängt till en början med massiv syra och markerade mineraler. Efter en stund i glaset med lite högre temperatur öppnar vinet upp sig. Dofter och smaker blandas i omgångar och i ledsagande av chefsvinmakare Denis hittar vi följande inslag. Vinet är elegant med lång smak och distinkt syra men med balanserad fin frukt. Gula och röda sommaräpplen, mariekex, apelsinmarmelad, nougat, tydliga mineraler, vita fina tanniner, grapefruktsskal, sälta, ostronskal, solvarma limefrukter, chili, muskot, saffran, ingefära och enbär.
Vinet befinner sig i sin ungdom och för att påvisa hur vinet kan bli med ålder fick vi prova årgång 1976 som Denis jämför med 2007. Detta för att årgångarna var väldigt torra utan större nederbörd, men uppnådde perfekt mognad och skörden startade inte före 1:a december.
Remuage och degorgering sker, i sann Bollingeranda, för hand och dosagen är mycket låg, då detta är en extra brut, endast 3-4 g/l.
Vinets blend består av 70 procent pinot noir och 30 procent chardonnay. Varav druvorna kommer från 14 utvalda byar med 91 procent grand cru och 9 procent premier cru.
Vinet upplev som ungt och aningens stängt till en början med massiv syra och markerade mineraler. Efter en stund i glaset med lite högre temperatur öppnar vinet upp sig. Dofter och smaker blandas i omgångar och i ledsagande av chefsvinmakare Denis hittar vi följande inslag. Vinet är elegant med lång smak och distinkt syra men med balanserad fin frukt. Gula och röda sommaräpplen, mariekex, apelsinmarmelad, nougat, tydliga mineraler, vita fina tanniner, grapefruktsskal, sälta, ostronskal, solvarma limefrukter, chili, muskot, saffran, ingefära och enbär.
Vinet befinner sig i sin ungdom och för att påvisa hur vinet kan bli med ålder fick vi prova årgång 1976 som Denis jämför med 2007. Detta för att årgångarna var väldigt torra utan större nederbörd, men uppnådde perfekt mognad och skörden startade inte före 1:a december.
Remuage och degorgering sker, i sann Bollingeranda, för hand och dosagen är mycket låg, då detta är en extra brut, endast 3-4 g/l.