- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Bäst i test mousserande vin – Nya världen
Bäst i test mousserande vin – Nya världen
Bäst i test mousserande vin – Nya världen
Det görs mousserande vin i de flesta delar av vinvärlden, speciellt där man har lite svalare klimat. Vinerna kräver nämligen en viss syra för att få balans och fräschör.
Två tydligt skilda kategorier är vin från nya världen och gamla världen. I klassiska vinländer som till exempel Frankrike, Italien, Spanien, Portugal och Tyskland har man många gånger framställt vin i flera tusen år. I vissa länder till och med tillbaka till romarriket. De tillhör av förklarliga skäl – gamla världen. De länder som är relativt “unga” vad gäller vinproduktion har producerat vin i några hundra år och tillhör med andra ord -nya världen. Australien, Nya Zeeland, Sydafrika, USA, Chile och Argentina är några exempel på sådana.
Enkelt sagt så gör man i nya världen moderna, fruktdrivna viner medan gamla världen har mer klassiska, stramare viner.
Detta beror på en mängd saker, ofta har man i nya världen-länderna ett soligare och varmare klimat vilket ger mognare druvor, sötare must och i slutändan generösare viner med högre alkoholhalt.
En annan stor skillnad är vinlagstiftningen. I gamla välden reglerar man via lag vilka druvor som får odlas i respektive region, skördeuttag, vinifiering och lagring. Allt för att bevara ursprunget i respektive område i landet. (Bara i Italien existerar till exempel upp emot 2000 olika sorters druvor av den ädla arten vitis vinifera, men de flesta odlas väldigt lokalt)
Denna kontroll är en välsignelse för oss vinkonsumenter då kvaliteten på vinet blir jämn och hög. Prislappen blir självklart även den högre, man får som bekant ofta vad man betalar för.
I nya världen är lagstiftningen inte lika begränsande och här manipulerar man oftare vinerna, vilka inte regleras och kontrolleras lika rigoröst. Självklart finns det en massa ambitiösa vinmakare även i nya världen, men kvaliteten är ojämnare generellt.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/12/rc16_italybyenjoy_r16_6404.jpg*section**row*Sydafrika fick tillskott av vinkunskap av de franska hugenotterna redan i början på 1700-talet. Man har bra odlingsförhållanden och många regioner har förvånansvärt svalt klimat. Landet är känt för sina mousserande viner enligt den traditionella metoden. Här heter metoden med en andra jäsning på flaska – cap classique.
I Kalifornien görs mycket bra bubbel och många champagnehus har köpt mark här och framställer mousserande viner av hög kvalitet. Även här rullar svalkande vindar och dimma in från väst och kyler ner vingårdarna. Många mousserande viner härifrån är dock rätt dyra.
Självklart görs bra mousserande viner även i ett ungt vinland som Australien. Landet är historiskt känt för sina publika viner. Man använder sig både av den så kallade charmat-metoden med andra jäsning på tank och den traditionella.
Nya Zeeland har jämförelsevis liten vinproduktion, men på grund av sitt svala klimat och sitt kvalitetstänkande är landet välkänt för sina mer återhållsamma och eleganta viner. Mest kända är viner gjorda på den gröna och örtiga druvan sauvignon blanc som även kan ge mousserande viner, men här gör man livligt och friskt bubbel även på klassiska druvor som chardonnay och pinot noir exempelvis.
Argentina har fem gånger större produktion än Chile men bara dubbelt så stor vingårdsareal. Man har tidigare satt kvantitet före kvalitet. Klimatet är torrt och varmt men vingårdarna ligger 300-3000 möh. Höjden ger svalka och utmärkta förhållanden för druvor till mousserande vin. Ambitionsnivån och kunskapen i landet har höjts markant de senaste åren och idag kan man finna riktiga guldkorn från Argentina. Vår vinnare härstammar just från Mendoza i Argentina.
Bäst i test mousserande vin – Nya världen
DryckesListan.se har provat viner från nya världen, här kommer “Bäst i test” mousserande vin, topp tre!!*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
Santa Julia, Blanc de Blanc, Mendoza, Argentina, 95:- artikelnummer 7788
På andraplats en fyllig sydafrikan med krämigt gräddig mousse och doft av vita blommor som mandelblom och jasmin blandad med solmogen citrus, färska aprikoser och hasselnötter. God till skagenröra på smörstekt toast, charkuterier, ost och fylligare tilltugg som anklever.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
Graham Beck, Western Cape, Sydafrika Brut Bdb 2011 139:- artikelnummer 6505