- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Bäst i Test-Snaps
Bäst i Test-Snaps
Bäst i Test-Snaps
*section*Ordet skål har sitt ursprung i fornnordiskans skal som betydde “dryckesbägare” som var det gemensamma mjödhornet.*section**section**section**section**section**section**section**row*Akvavit, “livets vatten”, har anor ända tillbaka till 1300-talet.
Att drycken hade läkande effekter var man rörande överens om och det hände till och med att man hällde det i örongången vid värk. Snacka om att bli på örat…
Ingredienser i kryddblandningen i Akvavit måste vara kummin, samt vid önskemål, dill. Den får vidare inte ligga under 37,5 % i alkohol. Utöver kummin och dill används ofta anis och fänkål. Akvavit är ursprungsskyddat inom EU.
Stämmer inte parametrarna heter drycken istället kryddat brännvin. Ordet “Brännvin” kommer av bränt vin, alltså med referens till destillationsprocessen, bränningen.
Brännvin refererar idag i första hand till sprit i nordisk stil. Det finns okryddat och kryddat brännvin.
Brännvinet är ofta döpt efter sin kryddning exempelvis pomerans eller kummin, eller efter upphovsman eller ursprung som O.P Andersson och Skåne.
Mångfalden bland snapsarna och deras olika smakkaraktär har gjort att det traditionellt har funnits klassiska matchningar till turerna på det svenska gående bordet. Till första turen med sill och strömming ansågs akvavit kutym. Andra turen med ål och lax krävde citronsnaps. Till syltorna och pastejerna vid tredje turen fick man besk eller bitter (tur fyra och fem innehöll småvarmt samt dessert och parades med rött vin samt portvin).
Man kan inspireras av dessa idéer på klassiska matchningar. Lite sanning ligger det allt i gammal vett och etikett. På midsommar äter man mycket grönt, samt sill och lax och då är det passande med mild snaps gärna med inslag av citrus, apelsin, pomerans, fläder, lime, äpple etc.
Idag begränsar vi oss dock inte utan använder snapsen framgångsrikt till det mesta inom svensk gastronomi. Snaps är en fantastisk smakförhöjare. Alkoholen bryter ner det feta i maten, örtigheten och fruktigheten möter dito på tallriken. Vissa snapsar har också en svagt söt touch som gör dem lite mjukare. Matcha mild snaps till mild mat och kryddigare smakrikare brännvin till liknande rätter.
Våga prova nya kombos! Dillsnaps till skagen och löjrom, flädersnaps till ceviche eller varför inte citronsnaps till citronsorbet? Brännvin med fänkålstoner passar även till den matiga, örtiga salladen, aniskryddad snaps kan matcha kaffe och mörk choklad. Till grillat kött med örtrub går det finfint med en kraftfull örtagårdssnaps.
Smutta. Smaka. Ge snapsen lite uppmärksamhet– det ger en så mycket större upplevelse.
Att sjunga till supen är en gemytlig svensk specialité. Snapsvisan hör hemma i de små intima sammanhangen, i goda vänners lag.
Ordet skål har sitt ursprung i fornnordiskans skal som betydde “dryckesbägare” och var det gemensamma mjödhornet.
Snapsglaset ska vara av traditionell form. Bakgrunden till denna är att man inte hade några glas i de gamla brännerierna. För att pröva dryckens kvalitét satte man helt enkelt fingret för botten på tratten och provade. Så uppstod brännvinsglaset. Det anses som ett stilbrott att servera brännvin i kupiga glas.
Brännvinet skulle enligt traditionen serveras kallt. Inte kallare än 5 grader, men inte heller varmare än 10. Idag vet man bättre och personligen tycker jag det senare och gärna några grader till . Är snapsen iskall släpper den inte ifrån sig alla de härliga doftämnen vi älskar att uppleva!
Redaktionen har testat igenom ett respektabelt antal av de milda snapsar vi tycker passar så fint till midsommar, och sommarmaten.
Här kommer Bäst i test-snaps!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/06/snapsglas-eva-w.jpg*section**row*Lundasnaps
Artikelnummer 86648, Pris 199:-
500 ml, 35 %
Sverige, Snälleröds Ångbränneri
Nyhet. Ekologisk mild snaps med lägre alkoholhalt inspirerad av en örtagård från 1600-talet. Lundasnaps är skapad av årets bartender 2016 Fredrik Lundegård och Eric Berntson, ägare av Snälleröds, medlem i Spritakademin och verksam inom dryckesbranschen sedan flera decennier. Snapsen är mycket balanserad och smaksatt med humle, havtorn och fläder.
Lundasnaps har en mild och balanserat fruktig doft med fint djup och toner av clementin, sommaräng, cookie dough, humleblomster och fläderblomssaft. Den är mjuk, rund med viss sötma och påtagligt och trevligt blommigt avslut. Matcha till det mesta i det skandinaviska köket. Prova till smörstekt toast toppad med kallrökt lax och pepparrotsvisp, silltårta, apelsinmousse, eller varför inte göra en egen härligt smaskig havtornssill:
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section*Lundasill*section**section**section**row**section**section**section**section**section*Lundalaxrullar*section**section**section**row*
Artikelnummer 49, Pris 155:-
350 ml, Alkoholhalt 40 %
Sverige, Sigtuna Brygghus
Mathias Dahlgren-Stjärnkock och enda svenska vinnaren av Bocuse d’Or lanserade för två år sedan denna uppfriskande snaps. Den är destillerad på ekologiskt vete och är inspirerad av traditionell akvavit med kummin och dill som bas. Dessa har kompletterats med fräsch citron och citrongräs.
Snapsen är frisk och aromatisk med doft av citronzest, citronmeliss, limoncello och citrontimjan samt kumminfrön och färsk dillkvist. Smaken är fruktig och mjuk med mycket svag och balanserad sötma. Eftersmaken är torr och frisk med känsla av hav och mineralsälta. Matcha till det mesta vad gäller milda gröna rätter, fisk och skaldjur, löjrom, citronsorbet, lakritsglass.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section*Lakritsdrömmar*section**section**section**row**section*Det anses som ett stilbrott att servera brännvin i kupiga glas*section**section**section**section**section**section**section**row*Prova Lundasnaps till:
Citronsorbet med lakritskräm, italiensk maräng och krossade drömmar
RECEPT:
Lakritskräm
50 g citronsaft
15 g vatten
150 g socker
100 g smör
3 ägg (150g)
Lakritspulver eller liknade
Gör såhär: Blanda citronsaft, socker, smör och ägg i en kastrull. Värm försiktigt under konstant vispning. Smaka upp med lakrits efter smak, sila blandningen genom finmaskig sil, ställ in i kylskåp och låt svalna.
Italiensk maräng
300 g socker
100 g vatten
150 g äggvita
Gör såhär: Koka upp sockret med vattnet till 121 grader. Börja vispa äggvitan med 30 g socker på låg hastighet, när sockerlagen är 110 grader öka till max. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen). Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall
Drömmar
150 g smör
4,5 dl strösocker
1,5 dl matolja
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
Gör såhär: Rör rumsvarmt smör och socker vitt och pösigt – helst för hand, annars flyter de ut mer. Häll i matoljan. Blanda vaniljsocker, hjorthornssaltet och vetemjöl. Rör ner i smeten. Rulla kakorna och placera ut på bakplåtspapper. Grädda i 150° i ca 20 minuter. När man väl satt in dem i ugnen, får man absolut inte glänta det minsta på ugnsluckan.
Sotat tonicpäron
Skala och kärna päron
Dela ner i fyra, sota sidorna i het panna
Lägg in i tonicwater
Citronsorbet
Köp en trevlig på affären.
Garnityr
Lakriskrasse eller thaibasilika*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*