- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Underbara Cava
Underbara Cava
Underbara Cava
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/06/mosaik-i-barcelona.jpg*section**row*Tänk Barcelona, tapas och cava. Vilken lysande kombination! Det går fint att kombinera vingårdsbesök med kultur och god mat i denna världsstad.
Själv besökte jag nyligen Vilarnau, en cavaproducent med lång tradition ända tillbaka till 1300-talet. 1949 lanserades det första vinet under etikett Vilarnau och man har alltid jobbat med detaljrikedom, finess och stor ambition. 1982 köptes Vilarnau av anrika sherryproducenten Gonzales-Byass vilket har gett större möjligheter att experimentera och investera i företaget. En ny och toppmodern anläggning invigdes i oktober 2005 och inledde en ny era för Vilarnau. Vineriets vackra design smälter in i omgivningarna då det är inspirerat av elementen vatten, glas, och ek. Arkitekt är Luis Gonzalez och designer Antonio Miró. Från och med 2016 är vingårdarna även ekologiskt certifierade. På bilden Eva Plazas, vinmakare, när hon talar om vineriets egen vattenreserv och ekologiska filosofi. Ett underbart besök på en vingård som genomsyras av värme, glädje, inovation och ambition.
En mycket bra och prisvärd cava från Vilarnau hittar du på systembolaget:
Vilarnau Brut Nature Organic, Artikelnummer 7731, 82:-
Vilarnau Organic Brut Nature är en ekologisk och helt torr cava vilket ger stor fräschör och gör att den passar utmärkt i matchning med mat, speciellt kanske då till småplock som lokala spanska tapas och pinchos men ljuvligt gott även till fisk och skaldjur. Att njuta av cava till mat har blivit trendigt runt om i världen och funkar helt enkelt fantastiskt! Vilarnau Organic Brut Nature kan med fördel serveras i ett vitvinsglas, så får aromerna chans att komma till tals bättre.
Denna cava har en ljust halmgul färg, små eleganta bubblor och fin fruktighet. Vinet är torrt med fin balans och toner av mandel, gula äpplen, mariekex, citrus och nashipäron. Druvsammansättningen är 40% macabeo, 30% xarel-lo, 30% parellada. Vinet lagras på sin jästfällning i 12 månader.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Ett fint besök hade jag även i februari hos välrenommerade cavaproducenten Juve & Champs. Vineriet grundades av Joan Juvé Baqués och hans fru Teresa Camps Farré. Man framställde sitt första mousserande vin redan 1921 och idag drivs företaget av dottern, Meritxell Juvé. Detta är ett familjeföretag med endast 10 personer i vineriet. Från och med 2015 är alla vingårdar ekologiskt certifierade.
Ett vin som går att beställa på systembolaget är:
Reserva de la Familia, artikelnummer 77600, 155:-
Man har hög ambition på Juve & Champs och allt görs för hand, inklusive den krävande dagliga “remuagen” som innebär att flaskan gradvis roteras tills den är vänd upp och ner med jästfällningen i flaskhalsen. Vinerna lagras längre på sin jästfällning än de 9 månader lagen stipulerar, ibland så länge som 36-48 månader. Detta ger stor komplexitet och brödiga aromer.
En komplex, torr, fruktig och frisk cava med inslag av gula äpplen och citrus, aprikos, mandelflarn, örtkryddor, hasselnöt och rostat bröd. Drick som den är eller till allsköns småplock, tapas, skaldjur eller kycklingrätter.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Ett måste om du befinner dig i Barcelona är att besöka den stora och färgstarka marknaden “La Bocceria”– med grönsaker, skaldjur, ostar och styckningsdetaljer vi sällan ser exponerade i charkdisken hemma. Spännande, gott, vackert!
Det finns mycket roligt och lockande. Ett av Barcelonas äldsta konditorier “Pastisseria Escribá” mitt på promenadstråket La Rambla är väl värt ett besök. Varför inte ta med bakverken och en kaffe och vandra ner till den pittoreska båthamnen.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*För en helt unik restaurangupplevelse rekommenderar jag varmt stjärnkrogen Disfrutar. Fantastiskt gott, lekfullt och överraskande. Man jobbar proffsigt men med oerhört vänlig och avslappnad service. Uppfriskande! Killarna bakom restaurangen som öppnade i december 2014 är skolade på ikonrestaurangen El Bulli.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Självklart måste man besöka ett eller flera av Antoni Gaudis fantastiska och lite galna byggnadsverk när man är i hans hemstad. Mäktiga La Sagrada Familia måste upplevas. Ett lite mindre känt bygge är Torre Bellesguard. Detta arkitektoniska mästerverk är på många sätt ovanligt för Gaudi. Här ville han återuppbygga det slott som tillhört den sista kungen av den Katalanska dynastin, Martin I, och här har han frångått lite av sina yppiga former och mjuka linjer för att hedra den ursprungliga arkitekturen. Får du chansen, åk hit.