- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Bäst i test-vit Bourgogne
Bäst i test-vit Bourgogne
Bäst i test-vit Bourgogne
Bäst i test-vit Bourgogne
Så här i den bleka solen vill DryckesListan.se gärna slå ett slag för vårens friska viner. Vad passar då bättre än att redaktionen har testat ett gäng vita godbitar från klassiska franska regionen Bourgogne?
Bourgogne är förknippat med viner av hög kvalitet och dito priser. Om de är prisvärda kan endast du som enskild konsument avgöra. Själv tycker jag att dessa viner levererar så hög kvalitet och känsla av sitt ursprung att de är värda varenda korvöre.
Vinerna från området är också extremt matorienterade- från Chablis i norr med sin eleganta snäckskalsmineralitet och skyhöga syra att matcha till ostron och porcherad fisk, till Meursault i söder med nötig fyllighet att läppja till smörstekt röding med bondbönor och gräddigt skaldjusskum.
Att prislappen sticker iväg beror på flera olika saker. En är den strikta kontroll man har vid odling och framställning och som är reglerat av detaljerade vinlagar. Eftersom man till exempel inte får skörda hur mycket druvor som helst per hektar blir skörden mindre, och kvaliteten högre. Begränsning av det så kallade skördeuttaget gör att vinbonden har färre buteljer att sälja.
En annan variabel är det nyckfulla väder man tampas med i detta svala klimat. Man löper till exempel stor risk att drabbas av frost på våren vilket kan vara förödande för vinrankans blommor eller begynnande druvor. Hagel förekommer, som på våren 2016 då vissa producenter i Chablis förlorade upp till 80 % av sin totala skörd…..Ett ordspråk bland vinbönderna är därför att man bör ha en skörd på banken, en ute på fälten och en i vinkällaren.
Några andra saker som påverkar prislappen är den stora andel tidskrävande arbete som krävs både i vingårdarna och i vineriet.
Man behöver ibland även ha kostsam utrustning. Ett litet ekfat om 225 liter kostar till exempel upp emot 500 Euro.
Allt detta påverkar även prislappen och ofta kvaliteten till det bättre- man får vad man betalar för!
Nedan resultatet av Bäst i test-vit Bourgogne.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/04/img_2782.jpg*section**row*Nummer 1
2015 Chablis Sainte Claire, J M Brocard, artikelnummer 5565, 149:-
Systembolagets fasta sortiment.
Vinnaren i årets provning blev pålitliga och högkvalitativa producenten Jean-Marc Brocard. Han grundade företaget och driver det ännu framåt men lämnar över mer och mer till sonen, Julien. De friska och mineraldrivna vinerna från Brocard har nästan blivit synonymt med distriktet Chablis för konsumenterna i Sverige. Deras Petit Chablis har legat i systembolagets sortiment sedan 1998, några viner ännu längre. Just detta vin, Chablis Sainte Claire, lanserades 2015. Vinet är gjort på ekologiskt och biodynamiskt oldlade druvor som vuxit på regionens berömda kimmeridgelera. Den speciella jordmånen ger vinet den snäckskalsmineralitet vi förknippar med Chablis. Jäsningen av Chablis Sainte Claire sker på en 50 hektoliter stor konisk ekliggare med temperaturkontroll samt två rostfria tankar. Samtliga delar blandas under våren och vinet lagras vidare på sin sin jästfällning innan vinet slutligen buteljeras under hösten. Årgång 2015 räknas som ett mycket bra år, det var ovanligt varmt och soligt vilket reflekteras i den fina fruktighet vinet bjuder.
Friskt och elegant vin med fin känsla av ursprung (terroir) med rökig mineralitet. Man balanserar mästerligt upp en knivskarp syra med ypperlig koncentration och svag, sensuell smörighet. Gula solmogna äpplen, citronzest, lime och konserverade gula plommon samsas med svag kryddighet och nötiga inslag av skirat smör. Urgott till smörstekt gös med potatispurée och gräddigt citronskum.
Nummer 2
2014 Clotilde Davenne Bourgogne Blanc, artikelnummer 5562, 129:-
Systembolagets fasta sortiment
På en välförtjänt andraplats kom en favoritvinmakare- Clotilde Davenne. Alltid med ett leende på läpparna och ett intresse att förmedla regionens typicitet-en ambitiös yrkeskvinna med verklig fingertoppskänsla för kvalitet! En rolig kuriositet är att hon under hela 17 år (och 16 årgångar) var ansvarig oenolog hos ovan producent, J-M Brocard! Det berömda äpplet, och trädet…Clotilde undviker fluff och framställer rena, mineraldrivna viner med enorm elegans. Från 2011 är druvorna från hennes egendom Les Temps Perdus i Chablis-byn Prehy även ekologiskt certifierade. Sin Bourgogne Blanc gör hon på druvor som vuxit alldeles intill Chablis vilket ger vinet en lite förvillande och snarlik elegans, stramhet och mineralitet. Prislappen blir dessutom angenämare eftersom hon inte får skriva Chablis som ursprung på etiketten. Druvorna skördas och pressas och jäser sedan på temperaturkontrollerade ståltankar. Hundra procent av musten genomgår malolaktisk jäsning och vinet vilar därefter ett par månader på jästfällningen innan det buteljeras.
Torrt, mycket friskt och elegant med pigg syra och fin koncentration. I smaken strama inslag av granny smithäpplen, lemoncurd, nektarin, limezest och en underbart stenig, kritig mineralitet. Serveras väl kyld till ostron, hummersallad eller porcherad fisk med primörer.
Nummer 3
Louis Jadot Couvent des Jacobins Bourgogne, artikelnummer 5798, 149:-
Systembolagets fasta sortiment
På hedrande tredjeplats hamnade ytterligare en trotjänare bland producenterna i Bourgogne- Louis Jadot. Detta är en stor producent och Louis Jadot gör många olika och många gånger exklusiva viner men även vinerna i det lägre prissegmentet håller hög kvalitet. Firman som grundades 1859 äger över 200 hektar och producerar över 150 olika viner av egna eller köpta druvor från i princip alla delar av Bourgogne. Jadots framgångar bygger på att man har ett gott och nära samarbete med sina odlare för att få druvor av högsta kvalitet. Louis Jadot producerar årligen nästan 900 000 lådor vin men samtidigt satsar man på det småskaliga. Man gör exklusiva viner i liten skala på enstaka fat till stora volymer med samma höga kvalitetskrav. Källarna är stora och rymliga och en trevlig detalj är att man även lagrar viner länge för att kunna släppa ut dem på marknaden en andra gång när de mognat. Tacksamt om man inte har egen vinkällare.