- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Bella Bellissimo Bellini
Bella Bellissimo Bellini
Bella Bellissimo Bellini
*section*Bellini som drink är helt enkelt störtskön. Den passar närsomhelst och hursomhels!*section**section**section**section**section**section**section**row**section**section*Den omåttligt populära drinken Bellini uppkom i Venedig på 1940-talet. Mannen med den goda smaken hette Giuseppe Cipriani och var bartender och ägare av numera världsberömda Harry’s Bar. Namnet på drinken är inspirerat av den vackra aprikosrosa färg Cipriani återfann i ett tyg i en Giovanni Bellini-målning från 1500-talet. Drinken serverades först endast under säsong med färska vita persikor men blev så poppis att den så småningom serverades året om. Idag är receptet inte på färsk utan på puréead vit persika, och Prosecco. I originalreceptet använde man även lite hallon- eller körsbärsjuice för att få den rätta färgen. Vit persika kan vara klurigt att få tag på och det finns många recept med vanlig, gul persika. Underbart gott oavsett. Då Harry’s var stamlokust för celebriteter som Ernest Hemingway, Sinclair Lewis, Charlie Chaplin och Orson Welles har Bellinin läppjats av många litterära storheter och skådespelare. För att inte tala om alla kungligheter som tagit en aperitif på Harry’s genom åren.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/07/eh03716p.jpg*section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/07/gondoler-i-venedig.jpg*section**section**section**section**row*Få städer har en sådan lyskraft som Venedig. Att njuta av en Bellini på Harry’s Bar i Venedig är en riktig klassiker. Jag blev lite förvånad att de serverade drinken i drinkglas utan fot. Detta är kanske så man serverat drinken sedan den uppfanns men nog tycker jag personligen att det är festligare med ett champagneglas.
Blir det inte soliga Markusplatsen, Rialtobron, gondol på kanalerna och Bellini på Harry’s denna sommaren går det fint att drömma sig dit med en egenhändigt blandad dito i glaset.
Mitt eget recept har jag gjort för att det ska vara enkelt, och gott! Det är viktigt att använda den regionala Proseccon som mousserande vin i drinken då den tillför fräschör, fina bubblor och flirtig fruktighet.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/07/venice-harrys-bar-image_4.jpg*section**row*Gör så här:
Köp ett par flaskor bra prosecco. Det finns en uppsjö att välja på men ta inte den allra billigaste. Som med så mycket annat lönar det sig att kliva upp ett snäpp. Summan blir ju aldrig bättre än beståndsdelarna….
Några bra proseccos är Mionetto Prosecco Brut (89:-, artkelnummer 7749), Ecoltura Prosecco (99:-, artikelnummer 77018), eller Pizzolato Prosecco (89:-, artikelnummer 7870). De ger alla bra kvalitet för slanten. I beställningssortimentet finns även trevliga Freixenet Prosecco (99:-, artikelnummer 77774). Ecoltura har något högre sockerhalt om man vill ha sin Bellini lite sötare.
Kyl proseccon väl och i god tid innan Bellinin ska inmundigas.
Köp hem helt vanlig konserverad persika. Jag brukar köpa Dole i sockerlag.
(I nödfall använd persikojuice, men det blir inte riktigt lika bra tycker jag. Använder du färdigköpt persikopuré, smaka av och avgör om du även vill använda lite sockerlag i din mix)
Häll ut både lag och persikor i en bunke och mixa noggrant ihop till en slät puré. Vill man ha helt rätt färg tillsätter man några droppar hallon- eller körsbärssaft eller juice. (Ta inte färska eller frysta hallon, det ger en oönskad och mindre slät effekt)
Häll i en plastburk med lock och frys in i 3-4 timmar. Fryser du in purén längre kan du bara ta ut den någon timme innan du ska göra drinken.
Skrapa loss cirka en matsked av den frusna persikopuréen och häll ner i ett högt och smalt champagneglas, en så kallad flute.
Toppa med iskall Prosecco. Först en liten skvätt i botten. När bubblorna lagt sig kan du hälla på så att glaset är fyllt till 2/3. Rör om försiktigt med en lång smal sked.
Personligen tycker jag inte någon dekoration är nödvändig men självklart kan man jazza upp härligheten med en skiva persika eller annat.
Bellissimo!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*