- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Bierzo, en region på uppgång
Bierzo, en region på uppgång
Bierzo, en region på uppgång
*section**section*Bierzo i nordvästra Kastilien är en underskön vinregion med mycket goda förutsättningar. Bierzo har mer gemensamt med kyliga Galicien i nordvästra Spanien än de närliggande och avsevärt varmare områdena Toro och Ribera del Duero. Distriktet fick sin DO-klassificering så sent som 1991.
I Bierzo möter hett kontinentalt klimat Atlantens kyla. Området är bergigt och vinrankorna växer på mager skiffer och granit. Detta ger bra dränering och jordarna lagrar även dagens värme för de kyligare nätterna.
Bierzo har också en alldeles egen druvsort, mencia. Denna förekommer i princip inte alls utanför nordvästra Spanien. Druvan har tjockt skal, ger låg avkastning och har lätt för att drabbas av diverse angrepp. En stor utmaning för vinmakaren alltså. Vidare förlorar druvan lätt sin fruktsyra om den inte skördas i tid. Stilen på menciavinerna i Bierzo har gått från medelfylliga och relativt enkla bordsviner till spännande och kraftfulla mörka viner med stenig mineralitet, frisk syra, djup elegant frukt, viss jordighet och örtiga inslag. Ibland jämnförs druvan med cabernet franc.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/01/spanish-vines.jpg*section**row**section*I Bierzo möter hett kontinentalt klimat Atlantens kyla*section**section**section**section**section**section**section**row*Bierzo producerar övervägande röda viner och då ofta på ovan nämnda lokala druva-mencia. Jag har därför fokuserat på just röda viner. Men visst finns det vita viner av mycket god kvalitet. En druva som odlas i området är godello som ger viner med lite fylligare kropp, frisk syra och komplexitet. Druvan släpper gärna igenom känsla av ursprung och vinmakeri. Godello utrotades nästan på 70-talet men lyckligtvis fanns det producenter som trodde på denna charmiga druva. Exempelvis Bodegas Godelia som ni finner representerat med ett rött vin nedan.
Bierzo har mycket dålig exponering på Systembolaget så jag har istället botaniserat i beställningssortimentet och hittat några riktiga godbitar.
Följ med till Bierzo!*section**section**section**section**section**section**section**section**row*El Castro de Valtuille Mencia Joven 2014, artikelnummer 76665, 116:-(Beställningssortimentet)
Ett ekologiskt vin (ej certifierat) från Bodegas y Vinedos Castro Ventosa som grundades redan 1752. Man äger 75 hektar planterade med druvan mencia som är så typisk för Bierzo. Vinstockarna är 20-40 år och anses på gården som “unga”. Man skördar för hand, avstjälkar och låter druvorna lakas ur i 30-40 dagar i ståltank. Ingen jäst tillsätts utan man låter den naturligt förekommande jästen starta jäsningen i vinet. Efter jäsning får vinet vila någon månad i stora, äldre ekliggare. Vinet är mycket fruktigt med busig charm och doft av skogsbär, mejram, viol och stjärnanis. Medelfylligt, frisk syra, djup generös frukt och balanserad strävhet samt fin koncentration. Mycket vin för slanten- njut till grillad fläskkarré, gratäng eller hemlagad hamburgare på högrev med lagrad ost och vitlöksdressing.
Mencia de Bierzo Luna Beberide 2016, artikelnummer 79417, 126:-
(Beställningssortimentet)
Okomplicerat och smakrikt, välstrukturerat vin från anrika producenten Bodegas y Vinedos Luna Beberide. Ett oekat instegsvin som vuxit på kalkrik och kritig jordmån av lera och skiffer. Vinstockarna är 40 år gamla. Volym 150 000 buteljer. Vinet uppvisar livlig syra, saftig fräsch mörk körsbärsfrukt, bra balans, inlindad strävhet och örtiga lakritstoner. Mycket personlighet och en behaglig alkoholhalt på 13,5 %. Ett underbart rött lite kryddigt vin till charkbrickan eller till örtkryddat lamm med rostade rotfrukter.
Godelia Mencía, 2012, artikelnummer 75929, 159:-
(Beställningssortimentet)
Ett mycket välsnickrat vin av familjen Garcia Rodriguez.
Vinrankorna som växer på branta sluttningar 500-700 meter över havet är mellan 40-80 år gamla. De växer traditionellt som låga buskar utan uppbindning, s k “bush wines”. Man skördar och sorterar druvorna för hand, avstjälkar försiktigt och jäser och urlakar must och druvskal i ståltank 18-22 dagar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagras sedan på franska 400-liters ekfat i 12 månader. Vinhuset arbetar hållbart och efter biodynamiska principer. Vinet är kraftfullt men med elegans och fin koncentration. Djup, nästan köttig frukt i form av röda bär, mörka plommon samt violtoner och en elegant stenig mineralitet i en lång bärig eftersmak med lite fattoner. Njut till pata negra, oxrullader eller grillspett med grönsaker och fläskfilé.
Pittacum 2011, artikelnummer 73949, 159:-
(Beställningssortimentet)
Pittacum är vingården Vinedos y Bodegas Pittacum’s “bread and butter” med en produktion av 180 000 buteljer per år. Jäsningen sker i ståltankar och vinet får sedan lagras i 8 månader på franska och amerikanska ekfat, sedan ytterligare två år i flaska. Detta innebär praktiskt nog att när vinets släpps på marknaden är det avrundat, och drickmoget. I karaktären är vinet bärigt med toner av björnbär och skogshallon, mocca och smörkola samt viss värmande kryddighet och mineralitet. Lång fin eftersmak av mörka bär, kanel och ceder. Drick till krämig svamppasta, lagrade ostar eller varför inte spanska empenadas. *section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*