- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
DryckesListans Matskola- Syster Anns urgoda laxgryta
DryckesListans Matskola- Syster Anns urgoda laxgryta
DryckesListans Matskola- Syster Anns urgoda laxgryta
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/04/laxfisk-i-vatten.jpg*section**row*Denna rätt kan man ändra efter smak och det finns många sätt att variera laxgrytan. Självklart kan man addera vitfisk, tonfisk eller plattfisk. Även räkor är gott men lägg i dem precis före servering annars blir de sega och tråkiga. För lyxigare variant kanske pilgrimsmusslor?
Det går fint att hälla lite mer vitt vin i såsen, lite soja, en tesked sambal, lite sött marsalavin eller en skvätt brandy. Dillen kan ersättas med hackad ramslök, nässlor eller späda spenatblad- eller använd dessa som supplement. Allt efter smak.
Det blir tjusigt att blanchera sparris och lägga fint som garnering vid upplägg på tallriken. Och kanske en klick löjrom.
Dryckeslistans Matskola- Syster Anns urgoda laxgryta!
INGREDIENSER 6 portioner:
800 gram benfri lax
1 dl vatten
2,5 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
3 msk hummerfond
3 msk röd stenbitsrom
1 kruka/knippe dill
2 tsk dijonsenap
en skvätt pressad citron eller vitt vin
salt och vitpeppar
GÖR SÅ HÄR:
(Skala potatis och sätt på kok)
Skär den färska laxen i kuber.
Blanda vatten, creme fraiche, grädde och senap i en kastrull eller ännu bättre- traktörpanna. Koka ihop lite.
Lägg i fiskbitarna och låt puttra under lock i 10 minuter
Hacka den färska dillen och rör ner i såsen ihop med rommen. Salta, peppra. Koka upp.
Pressa potatisen och servera. Koka gärna grönsaker till som haricot vertes, broccoli eller sockerärtor.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*ATT DRICKA TILL:
2016 Fontanafredda Langhe Rosato artikelnummer 2318, 92:-
Italien, Piemonte , Langhe
2017 Tommasi Baciorosa Appassionato, artikelnummer 72433, 89:-
Italien
Fruktigt och lite flirtigare rosevin från Veneto i nordöstra Italien. Vingården etablerades 1902 och drivs idag av fjärde generationen vinmakare- 9 familjemedlemmar i ett nära samarbete. Man kombinerar tradition med utveckling och innovation och har växt stadigt sedan starten. Idag är Tommasi bland Italiens allra största och viktigaste producenter.
Vi bjuds på röda vinbär, körsbär, solmogna jordgubbar, persika och blodapelsin i en härlig fruktbomb med fin struktur och bra balans mellan syra och bärsötma. En liten örtbukett har också letat sig in i doftprofilen och hittar matchningar med färska örter på tallriken. Njut kall som den är eller till kallrökt lax med örtsås, grillad tonfisk, sallad nicoise eller grillad kyckling.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*