- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Våga grilla fisk och skaldjur!
Våga grilla fisk och skaldjur!
Våga grilla fisk och skaldjur!
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/08/stora-rkor.jpg*section**row*Visst kan man helt enkelt grilla sin nyfångade firre på en pinne över öppen eld, scoutledar-style.
Men ska man grilla något mer sofistikerat kommer här lite tips:
-Ska fisken direkt på grillen är det A och O att ha rent, inoljat och riktigt hett galler.
-Vill man göra det lite enkelt för sig och samtidigt lyxa till anrättningen lägger man fina fisken i ett foliepaket med smör, kryddor, dill, örter, purjolök eller vad månde vara. Lägg på grillgaller över elden eller på grillen. Spana in min kollaga Sofia Ander’s artikel nedan “Fina fisken i folie”för mer specifika tips.
-Torka av råvaran innan den läggs på grillen. Det får inte drypa. Det finns en anledning till att man torrmarinerar eller gnider in en rub när man ska grilla. Rinnande marinader har väl alla sett gå upp i rök, och eld.
-Grilla rätt fisksort. Gärna fast kött, gärna filé med skinnsida. Skinnet kan du äta, eller låta bli.
-Det går även bra att förbereda den råa fisken för att få den lite fastare och mer lätthanterlig. Att rimma, salta, fisken är en utmärkt idé. Det räcker med en timme i saltat vatten. Ett allmängiltigt recept är 1 msk salt till 5 dl vatten. Torka av fisken innan grill.
-Ska du grilla små filéer eller hel fisk är det lättast att använda ett halster (Ica har ett bra för 99:- men du kan också enkelt beställa på nätet). Pensla fisken med olja innan du placerar i halster.
-SPETT är ett annan fint alternativ. Fyll det från kant till kant(nästan)med svamp, paprika, tomat, physalis, aubergine, squash eller annan favotitgrönsak tillsammans med the catch of the day!
-det grillade passar utmärkt att toppa en god sallad med. Måltiden behöver inte vara fylld av feta såser och kolhydrater en masse. Grilla gärna lite halloumi. Mums.
-grillar du skaldjur är det bäst att behålla dem i just skalet. Det skyddar godbitarna och förlänger tilllagningstiden vilket gör att värmen fördelas jämnare. Hummer, havskräfta, kungsräka, blåmussla är utmärkta grillkompisar.
-Glöm inte att du kan grilla det mesta- bläckfisk, pilgrimsmussla och kammussla funkar utmärkt.
-Brödet går utmärkt att pensla med örtolja eller vitlökssmör och att grilla.
Inspirerad? Spring till saluhallen eller ut med båten och botanisera bland havets läckerheter. Våga grilla fisk och skaldjur!
Nedan några favoritviner som sitter som en smäck till din anrättning.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/08/halstra-fisk.jpg*section**section**section**section**row*
Vintips till din grillade fisk eller skaldjur:
Orballo Albarino 2016
Artikelnummer 2696, 98:-
Spanien
Lätt och mycket friskt som en nordisk sommarvind! Vinet är ungt, fruktigt och bjuder oss på krispiga gröna äpplen, flintiga mineraltoner, havssälta, anjoupäron, inlagda citroner och färsk, syrlig ananas. Serveras väl kyld till ostron, blåmusslor, grillad hummer eller lättare elegantare fiskrätter av vit- eller plattfisk.
Collevite Verdicchio Classico 2016
Artikelnummer 2421, 89:-
Italien, Marche, Verdicchio dei Castelli di Jesi
Ungdomligt och friskt vin perfekt till smakrik, grillad fisk, musslor eller skaldjur! Fruktigt med karaktär av gråpäron, gula äpplen, solmogen citron, fänkål och färska hasselnötter. Vinet har en fin örtighet så plocka gärna upp denna i till exempel en god, gräsig olivolja på salladen, grillad fänkål som tillbehör och/eller ett hemkört citrus-och örtsmör.
Leth Gruner Veltliner 2016
Artikelnummer 4200, 85:-
Österrike
Fylligt, fruktig och lite kryddigt vin med inslag av nashipäron, vit persika, melon, lime och vitpeppar. Ljuvligt till grillad marulk, tonfisk, makrill eller varför inte rimmade laxkotletter? Gärna smörsås eller andra lite feta tillbehör, detta vin klarar både wienerschnitzel och kryddiga korvar så fläska på!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*