- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Funkar vin till vår svenska mat?
Funkar vin till vår svenska mat?
Funkar vin till vår svenska mat?
Sverige är nu en gång för alla inte ett vinproducerande land. Visst försöker man här och där men vi har en för mörk vår och höst för vitis vinifera‘s livscykel här uppe i norr. Man får istället odla vindruvor av mindre ädel kvalitet men med högre resistens mot kyla och mörker. Med väldigt varierande resultat.
Eftersom vi befinner oss i spannmålsbältet framställer vi i norden istället traditionellt öl och brännvin. Råvarorna till dessa drycker växer ju i landet. Det är också just till öl mycket av vår husmanskost passar. Drycken och maten har anpassat sig efter varandra genom hundratals år.
Med detta sagt så finns det en hel del kul och bra fungerande kombinationer vad gäller typiska svenska anrättningar tillsammans med vin. Att kombinera vin med mat är ingen absolut vetenskap och framförallt ska man ju dricka det man gillar till maten. Man ska bara inte alltid tvinga in ett vin till en maträtt som traditionellt skriker efter öl.
Jag har valt ut några personliga favoriter!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/06/jordgubbstarta_uppifran.jpg*section**row*Löksill och gewurtztraminer.
Öl är ofta det självklara valet till de svenska sillinläggningarna. Men ett aromatiskt, kryddigt och parfymerat vitt vin som gewurtztraminer är fenomenalt till exempelvis löksillen. Speciellt om druvan odlats i franska Alsace då den ger mustig fyllighet, dov mineralitet och sötma . Vinets karaktär möter kryddan och det sötsyrliga i inläggningen helt magnifikt. Ett bra förslag på ett vin gjort på “den lilla kryddiga druvan” är Gustave Lorentz Gewurztraminer Reserve 2015, artikelnummer 5244, 99:-
Ett kryddigt, fylligt vin med viss sötma och inslag av aprikos, honung, päron, nyponros och litchi. Serveras väl kylt.
Varmrökt, kallrökt eller gravad lax och halvtorr tysk riesling.
Det kan vara svårt med rött vin till ovan, umamin i laxen ger gärna en liten metallisk och otrevlig smak i kombination med rött vin. Välj istället ett vitt fräscht vin med lite restsötma. Tysk riesling, ja tack! Syran skär igenom den feta fisken och sötman möter det rökta eller gravade. Sältan i laxen lyfter även fram vinets fruktighet. Prisvärt och jättebra vin är det tyska moselvinet Dr L riesling 2015, artikelnummer 7218, 89:- Druvig, friskt vin med restsötma, inslag av honungsmelon, päronsplitt och solmogen citron.
Skånsk kalops med grädde, svamp och ekfatslagrad chardonnay.
Jag älskar att långkoka högrev men har alltid tyckt traditionell svensk kalops är lite tam. Skåning som jag är häller jag på sluttampen istället i rikligt med grädde och champinjoner. Denna insats gör att man kan matcha rätten med ett vitt vin som är fylligt, nötigt och smörigt. Ekfatslagrad chardonnay passar utmärkt. Vill man lyxa köper man ett klassiskt vitt vin från franska bourgogne och distriktet Meursault. Ett bra budgetalternativ är Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay 2015, artikelnummer 2295, 99:-
Fruktig, smakrikt och fylligt vin med inslag av gula päron, örter och citron. Ett fylligare alternativ är trevliga sydafrikanen Mulderbosch Chardonnay 2014, artikelnummer 6006, 99:- med rostad fatkaraktär, inslag av tropisk frukt, hasselnötter, skirat smör och solmogen apelsin.
Mårten gås och pinot noir.
Rött vin till fågel går fint men gärna då ett lätt och elegant sådant. Röd bourgogne och gås är en klassisk kombination men här har jag valt ett nya zeeländskt vin på samma druva. Många gånger ligger dessa lite lägre i pris då man har ett lite gynsammare klimat. I bourgogne löper man risk att förlora sin skörd på grund av frost, hagel eller skadeangrepp. Stoneleigh Pinot Noir 2015, artikelnummer 16294, 119:- med kryddig karaktär, jordgubbsfrukt samt mörka körsbär, örtkryddor och vanilj. Saftigt, rent och snyggt.
Köttbullar med potatispuré, pressgurka, lingon och Cotes-du-Rhone
Husmanskost när den är som bäst. De svenska köttbullarna är inte svåra att matcha till vin men det är hyfsat milda smaker och ett allt för kraftigt vin tar överhand i smak och strävhet. Ett fruktigt och bärigt vin av medelfyllig och örtig karaktär passar istället utmärkt. Klassisk producent och prisvärt vin är Mont Redon Cotes-du-Rhone 2015, artikelnummer 5461, 110:-. Kryddigt vin med inslag av fat och karaktär av hallon, björnbär, viol och choklad.
Jordgubbstårta och Moscato d’Asti.
Inget är väl svenskare än en vacker jordgubbstårta. Istället för att genast sätta på kaffepannan är det oerhört trevligt med ett lätt, fruktigt och alkoholsvagt pärlande vin som Moscato d’Asti till. Vinet är sött men friskt och gifter sig så fint med jordgubbar och grädde att man svävar på små moln av spritsad grädde.
Moscato d’Asti 2015, artikelnummer 95024, 100:- Blommigt, mycket sött men friskt och pärlande med karaktär av fläderblom, piggelin, honungsmelon och lemoncurd.
Smaklig spis!!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*