- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Grönt är skönt
Grönt är skönt
Grönt är skönt
Våren är i antågande. Längtan är stor efter sol, värme och saftiga, mjälla primörer av alla de slag. Grönt är skönt!
Även på det kommande påskbordet tycker jag man ska ha mycket vårlikt, annars blir det ju precis som julbordet.
Välj istället för gubbröra, jansson och örtsill, grön sparrissallad, ljummen potatissallad med kapris och gräslök, spenatpaj, sallad nicoise med tonfisk, ägg, citron, haricot vertes….grönt är helt enkelt strålande på vårbuffén.
Vad gäller de mer proteinrika inslagen på bordet passar ju påsklamm, kalkon eller kyckling fint. Varför inte kryddsteka kycklingen med citrongräs och ingefära. fräscht! Lammet marinerar du i apelsin och dragon för lite välbehövlig vårkänsla. Är suget efter lax stort kan varmrökt lax med små gröna ärtor och örtsås med lime vara passande.
Till påsk-, vår- och sommarmat önskar man sig ett glas kallt vitt, en krispigt rosé eller ett svalt och lätt rött vin.
Jag har plockat ut några viner med riktig vårkänsla!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/04/img_9635.jpg*section**row*Vitt och friskt:
2015 Dreissgacker Silvaner, artikelnummer 5913, 102:-
Ekologisk
Tyskland, Reinhessen.
Silvaner är en lite missförstådd druva. Den är lätt att odla och ger stora skördar vilket många gånger har resulterat i att vinproducenterna satsat på kvantitet över kvalitet. Engelsmännen har myntat uttrycket ”sweet and cheap” men druvan har tvärtom rätt behandlad mycket att erbjuda. Den fungerar med sin lätta och druviga stil perfekt att njuta som den är, eller till vårens och sommarens gröna rätter. Dreissgacker Silvaner är ett fruktigt och ungt vitt vin med inslag av gråpäron, granny smithäpplen, stenig mineral, nektarin, apelsinzest och färska örter. Serveras kall till vegetariskt som grön sparris, ärtor, bönor, nässelsoppa, skaldjursssallad, sushi, varmrökt lax eller fisk.
2015 Pinot Blanc Organic, artikelnummer 1002, 112:-
Ekologiskt
Frankrike, Alsace
Pinot blanc får ofta stå i skuggan av mer karaktärsstarka druvor vilket är synd. Välproducerad pinot blanc är saftig, strukturerad och frisk och ger ypperliga matviner. Kommer vinet som här från franska Alsace är det ofta torrt och har en lite fylligare stil och passa ja, till näst intill allt! Här har vi ett ekologisk vin från kooperativet Cave de Turckheim som är torrt, fruktigt och med inslag av gula äpplen, gula krusbär, acasiahonung, saftiga gula plommon och solmogen clementin. Fantastiskt allroundvin att sippa som det är väl kylt eller till spenatpaj, kronärtskockssoppa, vit sparris med tryffelhollandaise, grillad fisk, kallrökt lax eller örtkryddad kyckling.
Rosa och krispigt
2015 Georg Breuer Spätburgunder Rosé, artikelnummer 90519, 119:-
Tyskland, Rheingau
Spätburgunder är vad druvan pinot noir heter i Tyskland. Här har vi ett välsnickrat rosévin från Georg Breuer, en producent som gjort kvalitetsvin sedan 1880. Vinregionen Rheingau ligger vid floden Rhen, strax väster om Frankfurt. Vingårdarna ligger i ett rakt sydligt läge vilket är gynnsamt för druvodlingarna i detta svala klimat. Mer sol! Vinet är torrt, bärigt och friskt med karaktär av röda surkörsbär, solvarma smultron, röda vinbär, färska örter och saftig blodgrapefrukt. Serveras kallt som sällskapsdryck eller till toast skagen, hummersallad med granatäpple eller grillad tonfisk.
2015 Domaine de Collavery rosé, artikelnummer 2859, 87:-
Frankrike, Provance
Bärigt, lätt och örtigt klassiskt rosévin med stor fräschör från Provence -rosévinets hjärta. Här vajar milsvida lavendelfält och örtagårdar i solen och den milda brisen från medelhavet. Vinet är framställt mestadels på sydfranska druvan grenache och är friskt och lätt med inslag av vattenmelon, blodapelsin, röda vinbär och en knippe färska örtkryddor. Serveras svalt att läppjas som det är på terassen, balkongen eller i trädgården. Prova till löjromstoast, allsköns fisk, fågel samt matigare sallad.
Rött och svalt
Beaujolais-Village, artikelnummer 5003, 89:-
Frankrike, Bourgogne
Området Beaujolais i södraste Bourgogne är väl mest känd för Beaujolais-Nouveau, vinet som släpps purfärskt varje år den tredje torsdagen i november. Men Beaujolais är så mycket mer! Vinerna är alltid röda och druvan alltid gamay. Gamay trivs ypperligt på granitjordarna i området och vinerna framställs på ett speciellt sätt där jäsningen börjar inne i själva druvan, s. k. kolsyrejäsning. Vill man lyxa lite köper man en raring från en av de 10 byar som har högst kvalitetsbeteckning, “Beaujolais Cru”. Exempel är Fleurie och Morgon. Vinet jag valt är strax under denna högsta beteckning och heter Beaujolais-Village vilket innebär att vinet kommer från ett mindre och mer specifikt område. Producenten Dubouef är stor och har varit tongivande i spridningen av viner från regionen. Detta vin är ungt, lätt och bärigt med mjuk strävhet och smak av skogsbär, hallonpastill, fänkål och örtkryddor. Njut svalt till fylligare sallad med fet dressing, kraftigare fiskrätter, vild fågel.
2015 Cecchi sangiovese, artikelnummer 2312, 75:-
Italien, Toskana
Mild och fin italienare med lika milt och fint pris. Cecchi är en pålitlig producent och vinet är mycket välgjord för slanten! Ursprunget är Toskanas böljande kullar och druvan som dominerar här i regionen är sangiovese. Sangiovese ger medelfylliga till fylliga viner med hög syra och tydliga körsbärstoner. Detta vin är dock förhållandevis mjukt och ungdomligt med doft av hallon, lingon, mörka körsbär och salmiak. Serveras svalt, 14-16 grader, till påsklammet eller kalkonen.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/04/img_9703.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*