- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Vår och vermentino
Vår och vermentino
Vår och vermentino
Vi lämnar rödvinsbältet Piemonte ett tag, men stannar kvar i Italien. Här finns nämligen sköna vita viner att upptäcka. De hamnar ofta i skuggan av landets stora röda viner på bland annat nebbiolo, sangiovese och aglianico. En av mina favoriter heter vermentino. Den ska vi prova idag och försöka locka fram våren med ett glas vermentino. Läs också Magnus artikel om vita viner från Piemonte.
Vermentino hittar vi i flera regioner i Italien. Piemonte har faktiskt några mindre odlingar av druvan och givetvis en synonym. Där går den under det passande och fina namnet favorita. Ligurien, grannregion med Piemonte, gör vita viner på vermentino, som ibland blandas med andra lokala druvor. Där går den även under namnet pigato. Synonymer är som synes poppis i vinproducerade länder. Längre söderut, i Toscana, hittar vi lite mer fylliga vermentino-viner som framför allt kommer från de varmare delarna längs med kusten. Vermentino finns inte enbart på fastlandet. Sardinien, som är Medelhavets näst största ö, har fina och fruktiga exempel på druvan. Det är här druvan blir som bäst och den slipper synonymerna.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/02/img_1170.jpg*section**row*Det finns ett tydligt mönster. Vermentino klarar av värme och inte minst stekheta öar. Trots det, lyckas vinerna ofta behålla en krispig syranivå och smaka friskt av citron, citrusskal, sälta från havet, kanske lite muskotnöt, en aning rök och vita blommor.
Vad serverar vi till ett glas sval vermentino?
Fritto misto – lätt friterade skaldjur och fisk – är helgjutet till vermentino. Glöm inte citronen och lägg gärna till en god majonäs. Gillar du pasta? Spaghetti alla puttanesca som är gjord på sardeller, kapris, oliver och chili älskar att sköljas ner med vermentino. Pasta vongole, en av italiens godaste rätter, gjord på hjärtmusslor och vitlök, är självskriven till denna typen av vin.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/02/img_2042.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/02/img_5573.jpg*section**row*Ugnsbakad fisk i folie med massvis av örtkryddor skulle också sitta fint, eller panerad vit fisk med en krämig remouladsås. Saken är alltså fisk, till vermentino.
Som de flesta druvor har vermentino flyttat runt i världen. Den finns bland annat på Korsika, som ligger precis norr om Sardinien. I södra Frankrike, i Provence, går den under namnet rolle. Men idag stannar vi i Italien och provar några viner från olika regioner.
Litorale Vermentino 2015, nr 72340. 120 kr. BS
Smarrig vermentino från Toscana som har både rondör och mineralfriska smaker. Här bjuds vi på en riktig smakresa; psysalis, pomelo, rosa grape, nashipäron och en liten rökighet i den pigga eftersmaken.
Terre Fenicie Vermentino di Sardegna, nr 2121. 93 kr
Krispiga grejer från Sardinien, som smakar mycket och gott av citron, citronskal, grapefrukt, örter och mineral. Säljs enbart på låda om sex viner – perfekt om man är två som delar. Eller beställ hela lådan till dig själv och vips; ditt nya husvita är klart.
Aragosta Vermentino di Sardegna 2013, nr 78749. 82 kr
Ännu ett prisvärt och trevligt vin från vackra Sardinien. Citrusfrukter mixas med citronzest, torkad örter, lite fånkål och pigga syror – klassiskt och mycket gott.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*