- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Höstens desserter och dessertviner
Höstens desserter och dessertviner
Höstens desserter och dessertviner
*section**section*Dessertviner
Vi är fortfarande lite dåliga på att servera dessertvin till desserten och ta kaffet EFTERÅT. Vi älskar vårt kaffe och det vill vi ha så fort det bara går känns det som. Men försök att då och då istället servera ett passande vin med restsötma till efterätten. Dessert och vin ska gärna vara ungefär lika söta. De underbart smakrika och generösa dessertvinerna är väldigt förlåtande och glöm för allt i världen inte att matcha dem även till ost. Men idag är det höstens bär och frukt som gäller- fast naturligtvis var jag tvungen att ta med lite choklad också. Jag har plockat ut några fina recept och matchande vin till.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section*Blank snygg Bärpaj med eller utan sås.*section**section**section**row*Till en vacker, smakrik och lite syrlig bärpaj passar nedan vin förträffligt. Tänk såhär; bär i pajen, bäriga toner i vinet. Det mesta funkar utan att stöta sig för mycket med pajen men sjunger gör det om man matchar bärigheten och vaniljtonerna i pajen med dito i vinet. Lambrusco är en smal och lite udda företeelse men väldigt fräsch och härlig efter en möjligtvis tung middag som avslutas med paj. Eller varför inte plocka fram den till födelsekalaset eller eftermiddagspajen. Det piggar upp så väldigt i höstmörkret med lite saftiga bär, knäckigt pajskal och frisk bärsyra.
Lambrusco Reggiano Dolce, 69:-
Artikelnummer 22310
Italien, Emilia-Romagna ,Reggiano
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section*Äppelrosor, en vacker munsbit.*section**section**section**row*De vackra äppelrosorna ovan är lite knäckiga och med smaker av kola, höstäpple och aprikos. Här matchar vi med just de smaknoterna även i vinet. Lätt som en plätt! (…och ja, till plättar med äppelkompott eller aprikosmarmelad fungerar vinet utmärkt också!) Önskas ost istället för sötsak så välj en hårdlagråd Gruyére, Comté, Manchego eller Appenzeller. Även receptet nedan på rabarberkaka passar till Vinsanto.
2013 Ruffino Vinsanto Serelle, 149:-
Artikelnummer 8119
Toscana , Chianti , Chianti Classico , Vin Santo del Chianti Classico , Vin Santo del Chianti
(Flaska 375 ml)
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section*”Knäckig” Rabarberkaka med rårörd vaniljkräm.*section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/bjrnbr-p-kvist.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/brpajer-i-milj.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/blbr-i-ask.jpg*section**row**section**section**section**section**section*Chokladmuffins med kolagömma*section**section**section**row*
2017 Nivole, 82:-
Artikelnummer 7787
Italien, Piemonte , Moscato d’Asti
(Flaska 375 ml)
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/chokladpraliner.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*