- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Husmanskost – en kärlekshistoria
Husmanskost – en kärlekshistoria
Husmanskost – en kärlekshistoria
*section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/svenska-kossor.jpg*section**section**section**section**row*
Husmanskost – en kärlekshistoria
Svensk husman är långt ifrån gammal och dammig. Men kanske låter husmanskost lite enkelt och tråkigt. Så är absolut inte fallet. Själv är jag uppväxt i den skånska myllan med näsan i min mammas och mormors kastruller. Jag har således en lång och passionerad kärlekshistoria med den svenska, klassiska maten. Lyckligtvis är jag inte ensam! Vi svenskar älskar husmanskost.
Vilken omtanke, tid och engagemang som ligger bakom vår svenska husmanskost. De klassiska rätterna skapades dock inte på en dag utan utvecklades under lång tid. Förhållandena var ofta fattiga och att dryga ut och använda råvaror som fanns till hands har gett oss dolmar, puddingar och långkok.
Sedan kom revolutionen för det svenska köket på 70-talet. Då putsade ikoner som Tore Wretman och Nils-Emil Ahlin upp de klassiska svenska recepten och rätterna och gav dem lite mer, välförtjänt, stjärnglans.
(Själv hade jag äran att arbeta med just Nils-Emil under mina år på 2000-talet som hovmästarinne på anrika Wärdshuset Ulla Winbladh på Kungliga Djurgården)
2000-talet gav också en generell statushöjning av kockyrket och även en medvetenhet om bra, ekologiska och närodlade råvaror och lite nya tagningar på de gamla klassiska rätterna.
Idag är de komplicerade, höga och helt onödiga restauranguppläggen á la Charlie Trotter ett minne blott. Istället förenklar man. Man tänker hållbart och använder alla styckningsdetaljer från djuret, kärnar eget smör och presentationerna är enkla men tilltalande.
Man använder traditionell smaksättning som senap, tallbarr, libbsticka och ramslök och mycket mer svenska grönsaker och rotfrukter som gulbeta, jordärtsskocka och svartrot. Blast och skal används till konstrik garnityr och paryrer ger en extra dimension på tallriken i form av smakrik hemkörd korv eller så sätter de smak i sås eller sky.
Idag är vi stoltare än någonsin över vårt kulinariska ursprung både i restaurangmiljö och i de svenska hemmen. Den svenska osten, köttet, säden, fisken och grönsakerna används i mycket större utsträckning. Ut med det nya, in med det gamla! En synnerligen bra utveckling!
Jag har botaniserat bland recepten på DryckesListan.se och hittat en hel del härlig husmanskost. Recepten har jag lagt in nedan. Nästa vecka fortsätter frosseriet i husmanskost, och vad vi dricker till så håll ut!!*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
Skepparp Flaskjäst Cider, Artikelnummer 1841, 86:-
Sverige
Flaska 750 ml
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
2015 Nygårda Julmust Lagrad på Calvadosfat , Artikelnummer 1948, 20:-
Tillverkad i Sverige
Flaska , 750 ml
Alkoholfritt
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section*Det är bra att tänka ursprung när man matchar mat och dryck. Sverige är inte av tradition ett vinproducerande land. Kanske ska man inte alltid tvinga fram ett vin till måltiden? Välj istället något för Sverige klassiskt som öl, och kanske nubbe? Vi bor ju i spannmålsbältet och öl och sprit, det har vi producerat i tusentals år! Vår mat har anpassat sig efter vår dryck – inga konstigheter! Speciellt Ale är en gammal företeelse och passar till det mesta!*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section*Farmor Ullas välkända Kålpudding med gräddsås och lingon*section**section**section**row**section**section**section**section**section*Ljumma sillpajer i miniformar.*section**section**section**row**section**section**section**section**section*Älgfärsbiffar med senapssås och rårakor*section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/stekt-sill.jpg*section**row**section*Idag är de komplicerade, höga och helt onödiga restauranguppläggen a la Charlie Trotter ett minne blott*section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/img_5751.jpg*section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*