- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Smör
Smör
Smör
Den bästa tiden för många slags fiskar och skaldjur är nu under hösten och vintern. Det var därför med stor glädje som jag satte tänderna – bokstavligen – i ett roligt projekt och jobb. Att sätta vinerna till en fisk- och skaldjursmeny. Den började med ostron och bubbel och avslutades med sött på både tallriken och i glaset.
Innan desserten kom den stora finalen, varmrätten. Det var en lyxig rätt, med extra allt. Namnet Hällefrunda Dekadens var på pricken. Hällefrundan var först smörstekt och serverades med en beurre blanc-sås, rökt krämig äggula, sojamarinerad svamp, smörstinn mandelpotatispuré och som grädde på moset (!) hyvlades rikligt med svart tryffel över hela härligheten.
Ett rätt som osade av sälta, smör och även umami, den femte grundsmaken. Ordet kommer från japanska och betyder ungefär delikat/god färsk smak. Det är egentligen en kemisk smakstomme som kallas för glutaminsyra. Vi hittar mycket umami i svamp, fisk, skaldjur, ostar, sojasås och inte minst fisk och skaldjur. Bara goda smaker med andra ord.
Nu saknades bara ett vin att matcha denna fina varmrätt med.
Ett lättsamt eller halvtorrt vitt gör sig icke besvär. Här krävs kraft, mycket frukt och gärna smaker av just smör. En chardonnay som har lagrats på fat är lösningen. Där får vi krämiga och rika toner av nötter, rostade fat och smör i olika former.
I Nya världen – till exempel Australien, USA och Sydamerika – är det ofta lättare att hitta denna typ av viner. Fler soltimmar och värme bidrar till solmogna och fruktdrivna viner. Vilket är precis det vi eftersöker.
Mitt val föll på en chardonnay från Nya Världen.
Rodney Strong Chardonnay 2015 (nr 6471, 169 kr) är fyllig och smörig nog för att kunna möta upp de stora smakerna i denna typ av måltid. Nya årgången 2015 kombinerar friska syror och mineral med rostade nötter, brynt smör, vit persika och konfiterad citrus. Den satt som en smäck till Hällefrunda Dekadens.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/10/img_2589.jpg*section**row*
Föredrar du en rätt och ett vin som inte är lika dekadent?
Brocard Bourgogne Chardonnay 2016 (nr 76083, 129 kr) är ett inbjudande och trevligt val, med friska toner av gula och gröna äpplen, en hint av fat, färskt smör och finfina mineraler.
Underbart gott till ugnsstekt kycklingbröst med gräddsås, rostad potatis och helstekt spetsskål med grillad citron.
Vill du äta vegetariskt?
Prova Simonsig Chardonnay 2017 (nr 2032, 91 kr) till ugnsrostade rotfrukter, gärna morot och palsternacka som har en naturlig sötma. Toppa med riven ost som parmesan eller fetaost. Rostade nötter är ett gott tillbehör och gärna en krämig bönröra för extra protein. Ett balanserat och fräscht vitt med rostade fat, en smula brynt smör och tropisk frukt. Ravioli fyllt med ricotta som toppats (läs dränkts) med brynt smör och salvia blir också ett gott vegetariskt alternativ.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*