- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Mousserande vin till maten
Mousserande vin till maten
Mousserande vin till maten
Mousserande vin görs i stort sett i hela vinvärlden i en uppsjö av olika stilar och prisklasser. Synonymt för de flesta är att de har ett mycket bredare användningsområde än bara som aperitif eller sällskap i hammocken. Precis som stilla vin har de mousserande anpassat sig efter den lokala maten och passar ofta förnämligt till just måltiden.
I många fall lämnar man jästen kvar i tanken eller buteljen vid framställningen vilket ger vinet en extra smakdimension- en brödig karaktär. Detta matchar väl med liknande smaker på tallriken som rostat bröd, smörstekt toast, brioche, krutonger, rostade frön och panering. Bubblorna i sin tur gör att vinet upplevs fylligare och även detta gör det lättare att matcha även till fylligare maträtter. Lägg till vinets syra, fruktighet och mineralitet så har vi en stor mängd smakbryggor till maten.
En blodig biff kan vara svår att matcha till de rara bubblorna men det är den ju även till ett stilla vitt vin.
Jag har valt ut lite personliga favoriter på de vanligaste typerna av torrt mousserande vin och tips på vad man kan matcha med.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/03/img_8070.jpg*section**row*Prosecco
Från Venetiens vackra kullar i nordöstra Italien kommer detta omåttligt populära och publika mousserande vin gjort på druvan glera. Vinet framställs på tank(charmatmetoden) vilket är enklare och billigare än en andra jäsning på flaska (den traditionella metoden) och ger större bubblor. Prosecco är lätt, saftigt, okomplicerat och päronfruktigt. Vinet ska läppjas kallt och ungt och är gott som det är men passar även till jordgubbar, milda tilltugg, matig sallad med äpple eller melon, krämig pasta, italiensk risotto och mjuka ostar. Undvik för hög syra i maten av exempelvis citron, tomat eller vinäger. Ett tips- köp inte den billigaste proseccon utan spendera en extra 20-lapp och få avsevärt bättre kvalitet. Bra producenter är till exempel Ca’Montini, Castelforte och Mionetto.
Prova Mionetto Prosecco Brut, artikelnummer 7749, 89:- som erbjuder eleganta bubblor, stor smakrikedom och fin struktur. Denna finns i systembolagets fasta sortiment. (Beställ gärna hem Mionetto Prosecco Prestige, artikelnummer 78722, 99.- eller lyxvarianten och ursprungsbetecknade Mionetto Valdobbiadene Prosecco Superiore, artikelnummer 76289, 120:-)
Cava
Ordet Cava i sig själv betyder cave, vinkällare, och är stilen på vinet. Merparten produceras i Katalonien i nordöstra Spanien men flera andra regioner har rätt att producera drycken. Cava är alltid framställd enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Framställningen är dyr och tidskrävande men levererar vin med fina små bubblor och tydliga brödiga toner. Cava är ofta moget fruktig, fylligt och har något lägre syra än champagne. Druvorna mognar mer på grund av regionens sol och värme. Cava finns i olika stilar beroende på om den är framställd på de lokala druvorna(macabeo, parellada och xarel-lo) eller på chardonnay eller pinot noir som också är tillåtna. Cava är ett underbart matvin. Varför inte tänka lokalt och matcha med ett gäng tapas? Njut en lätt och elegant cava till ostron, havskräftor, banderillas(grillspett med fisk och grönsaker) och queso manchego. Fylligare cava dricker du till kraftigare anrättningar som gratinerade musslor, patatas bravas, gambas salteadas, chopitos(stekt bläckfisk) eller tortilla espanola(spansk omelett). Oj vad gott!
En lätt och elegant mycket torr cava (mindre än 3 gram socker) är Privat Brut Nature Reserva 2014, artikelnummer 7904, 109:-. Frisk, torr och lätt cava med karaktär av gröna äpplen, citron, mandel och blommande sommaräng.
En kraftigare variant på 100 % pinot noir är ekologiska Cava Blanc de Noirs “1+1=3”, artikelnummer 7610, 109:-. Fyllig cava med smak av röda vinteräpplen, rostat bröd, hasselnötter, blodapelsin och färska örtkryddor.
Crémant
Detta är ett prisvärt mousserande vin framställt med samma metod som champagne men utanför distriktet Champagne. Lagarna är inte lika hårda vad gäller odling och framställning och vinet lagras kortare tid med jästen i flaskan, 9 månader. Det blir på grund av detta lättare och mindre brödigt. Stilen beror på var i Frankrike det kommer ifrån och detta anges alltid på etiketten. Letar man efter stil snarlik champagne beger man sig till Bourgogne. Här gör man sin crémant på chardonnay och/eller pinot noir precis som i Champagne. Att tänka på är vinets brödiga karaktär samt det svala klimatet i Frankrike som ger hög syra. Försök matcha denna i maten! Drick till löjromstoast med citron, ostron, fiskgryta, krämig ost eller räksallad med vineagrette.
En allround-crémant på både pinot noir och chardonnay är Geisweiler crémant de Bourgogne Brut, artikelnummer 7685, 119:-. Frisk och elegant med små fina bubblor och karaktär av syrliga äpplen, digestivekex och grapefrukt.
Champagne
Champagnedistriktet ligger så långt norrut man kan komma för att odla druvor av kvalitet. Dessa får här kämpa för att mogna vilket ger skyhög syra i vinerna. De måste enligt lag lagras MINST 15 månader med jästen i flaskan vilket ger mycket brödiga och rostade toner. Regionens djupa och svala vinkällare ger en långsam jäsning som resulterar i små eleganta bubblor. Komplexitet och koncentration kännetecknar också champagne. Detta vinernas Rolls-Royce passar till i princip allt utom ovan nämnda blodiga biff. Chardonnaychampagne är ljuvligt gräddig och elegant med stram äpplig syra och gifter sig med kaviar, skaldjursrätter av hummer och havskräfta, smörstekt fisk och mild brieost. Kralligare champagne på de mörka druvorna pinot noir och pinot meuniere kan matchas till både panerad fisk, majskyckling med svampsås och kalvlägg med friterade potatiskroketter.
Jag förespråkar inte gärna “billig” champagne då drycken behöver tid och omsorg att produceras. Det finns några runt 200:- på systembolaget och Beaumont des Crayéres, artikelnummer 7891 för 210:- är inte illa. Den har dessutom inte högre sockerhalt än dyrare varianter vilket ofta inträffar när man gör billigare champagne. Man döljer helt enkelt skavankerna med socker. Vinet är friskt med inslag av hasselnötter, mogna röda äpplen, pomelo och rostad brioche. En annan budgetidé är att köpa halvflaskor, det finns en hel del på bolaget. Bättre med ett gott glas, än 2 tråkiga!
Andra mousserande viner
Sekt-Tyska bubblor av varierande kvalitet. Jag tycker inte vi importerar så kul produkter till sverige i detta segmentet tyvärr, mycket för att sekt av högre kvalitet inte producereas i någon större mängd och konsumeras på den lokala marknaden.
Cap Classique- Sydafrikanskt bubbel gjort med den traditionella metoden. Oftast välgjort, rent och snyggt för bra peng.
Det produceras även formidabelt mousserande vin i både USA och framförallt England. Här är är vinerna jämförbara med champagne och så även prislappen.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/03/img_1392.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*