- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Governo en vinturbo från Toscana
Governo en vinturbo från Toscana
Governo en vinturbo från Toscana
Toscana är ett av Italiens mest kända vindistrikt. Viner från Chianti och Chianti classico och supertoscanerna har definierat området. Det finns dock mer än så att hämta från regionen. Du har kanske sett att vissa viner heter Governo. Namnet berättar hur vinet är gjort och lite om vad man kan förvänta sig av det.
Governo
Governo är en teknik som innebär att man låtit torka vissa druvor. Ursprungligen gjordes detta genom att man lämnade kvar druvor på rankorna och plockade dem senare vid behov. Dessa druvor används för att säkerställa jäsningen och på så sätt stabilisera vinet. Genom att lägga till de torkade druvorna ges jästcellerna en ny sockerkälla för att förlänga eller starta en ny jäsningsprocess. Det är det jag menar med en att governo är lite av en turbomotor i vinet. Governo-metoden var vanlig fram till dess att temperaturstyrda jäsningstankar började användas.
Vissa har kallat governo för Toscanas svar på ripasso , detta är dock fel. Governo-metoden uppstod redan på 1400-talet i Toscana medan ripasso är ett ganska nytt vin. Ripassovinet skapades på 1960-talet av Masi som sedan kommersialiserade det på 80- och 90-talet. Utifrån detta ska vi kanske snarast se ripasso som Valpolicellas governo.
Governo-vinerna blir lite kraftfullare och rundare än många andra viner från regionen. De får lite mer sötma och fyllighet. Frukten blir mer framträdande men samtidigt har vinerna en fin fräschör genom sin syra. De blir små kraftpaket med en underbar längd. Jag gillar vinerna till grillat kött och hårdlagrade ostar eller varför inte till en hemmagjord svensk pyttipanna, se nedan.
Villa Puccini Governo 2016 all’uso Toscana, Italien, 99:-, Nr 75294, Systembolaget beställningssortimentet
Villa Puccini är ett välkänt vin för de flesta och kommer från familjen Castellani. Deras vanliga röda vin har funnits på bolagshyllorna sedan 2001. Governo finns i beställningssortimentet och görs på 80 % sangiovese, 10 % ciliegiolo och 10 % cabernet sauvignon. De torkade druvorna i vinet är cabernet sauvignon som fått soltorka på vinstockarna.
Villa Puccini Governo har en mörk rubinröd färg som drar åt svart. Vinet har en initial doft av mogna körsbär och krossade körsbärskärnor. Efterhand framträder doft av mörk bitter choklad, viol och aromer av söt tobak. Vinet doftar klassiskt toscana men är lite djupare och tyngre. Den gamla metoden att låta druvorna hänga kvar på vinrankan, governo, skapar ett intensivare och smakrikare vin. Syran är hela tiden närvarande genom hela smakupplevelsen. Detta vin passar utmärkt till tyngre kötträtter och även till smakrika och lagrade ostar. Avslutet är långt med viss syrlighet som ger balans till vinets fruktsötma. Eftersmaken har tydliga toner av fikon och vanilj. Vinet är ett budgetalternativ till svenskarnas älskade Amarone. Vinet borde funka perfekt till grillen och servera det gärna lite svalt.
Till vinet gjorde vi en lite lyxig pyttipanna som fungerade utmärkt till vinet.
Vi gjorde det så enkelt som möjligt för oss, det vill säga vi utgick från bra råvaror. Generöst uppskurna bitar kallrökt sidfläsk som vi fräste i en stekpanna. Därefter lade vi dem i en långpanna tillsammans med ett par finhackade gula lökar och vitlöksklyftor samt en näve rosmarin. In med det i ugnen (200 grader). Därefter fräste vi upp några hackade morötter, fasta potatisar och jordärtskockor. Vi skar dem i centimeterstora bitar. När de fräst klart åkte de också ned i långpannan och ugnen. Därefter ytterligare ca 30-40 minuter i ugnen med ett par omrörningar och maten var klar.
Villa Puccini 2014, Toscana, Italien, 89:- Nr 32417, Systembolaget
Vinet görs på 90% sangiovese och 10% merlot och finns i tre storlekar, 375, 750 och 1500 ml.
Fin fruktig ton med inslag av körsbär, solmogna plommon och en hint av lingon kantat av ekfatstoner. Ett enkelt men fint vin med en fin fräschör och längd. I eftersmaken framkommer lite rostade kaffetoner och en fin örtighet. Ett utmärkt vardagsvin som fungerar som sällskapsvin och till de flesta kötträtter.
Gillar du italienska viner är detta två riktigt bra viner att njuta av i sommar till vardag och fest.
Mvh
Magnus Reuterdahl*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*