- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Chardonnay i Sydafrika
Chardonnay i Sydafrika
Chardonnay i Sydafrika
Från början kämpade man med att få tag på rent och tillförlitligt klonmaterial men efter hand började produktionen av chardonnay i Sydafrika sätta fart på riktigt.
Idag är stilarna och prisnivåerna av chardonnay många och man hittar allt från billigare bulkvinsvarianter till exklusiva vingårdsbetecknade viner av mycket hög internationell klass. Druvan har blivit omåttligt populär i Sydafrika och idag odlas den i princip överallt. Trenden är tydlig, man kan se en utveckling som visar att man börjar gå mot mindre ekade viner, mera svalklimat och fräschare elegans.
I systembolagets sortiment finns ett antal Sydafrikanska chardonnayviner att välja på. Här kommer ett litet urval som jag tycker är extra prisvärda.
Dimension Chardonnay 2016
Varunr. 5006
Western Cape, Sydafrika
Pris: 77 kronor
Dimension chardonnay tillverkas av kooperativet Du Toitskloof i Rawsonville som idag har 22 medlemmar och ägs av totalt 11 familjer. Man arbetar med olika sociala projekt och idag är Du Toitskloof Fairtrade-certiferat. Projekten inkluderar bland annat förskola, skola och vårdmottagning för arbetarna och deras barn. Vinet är fräscht med lätt melonkaraktär, liten ekfatston och ett kryddigt avslut.
Fleur du Cap chardonnay 2015
Varunr. 2015
Western Cape, Sydafrika
Pris: 100 kronor
Fleur du Cap är ett av märkena som tillverkas av Distell i en av Sydafrikas mest spektakulära underjordiska källare – Die Bergkelder. Trots den stora produktionen får Fleur du Cap återkommande priser och utmärkelser, både lokalt och internationellt. Det här vinet är lätt exotiskt, lite nötigt och har en eftersmak av vanilj.
Psst… är det så att ni är på plats i Stellenbosch rekommenderas varmt den spännande ”salt och vinprovningen” i regi av Fleur du Cap och den kända kocken Craig Cormack!
Mulderbosch chardonnay 2014
Varunr. 6006
Stellenbosch, Sydafrika
Pris: 119 kronor
I Sverige är Mulderbosch främst känt för sitt härliga rosévin, men är man hängiven vitvinsdrickare så är detta ett utmärkt val! Druvorna växer på sluttningarna mot False Bay i Stellenbosch och efter skörd får 20 procent av vinet jäsa på franska ekfat. Detta ger vinet en kraftfull och rostad smakprofil som blandas upp med smaker av citrus, äpplen och honung. Perfekt till grillade rätter av fisk och ljusare kött.
Som lite bonus för den miljömedvetne ska det sägas att Mulderbosch också har ett välutvecklat program för bevarandet av den naturliga floran i området – Fynbos och Renosterveld!
Text: Maja Berthas
Foto: Raphael Cameron*