- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Vilken dryck passar till Mårten gås?
Vilken dryck passar till Mårten gås?

Vilken dryck passar till Mårten gås?
Jag fick en läsarfråga om den traditionella skånemiddagen Mårten gås:
Hej,
Gässen flockas här i Skåne och Mårten Gås rycker allt närmare med sin traditionella middag, och då börjar man ju fundera på dryckesvalet…
Middagen kommer att arta sig som följer: Svartsoppa eller hummersoppa (lite fegt jag vet), Gås med traditionella tillbehör och så äppelkaka med vaniljsås.
Tack på förhand/Tobias
Hej Tobias, tack för din fråga som jag tror många funderar över det är ju trots allt en mycket populär middag.
Svartsoppan serverar man traditionellt med madira och jag rekommenderar
Cossart Gordon Malmsey 10 Years Old
SB# 7846, Pris: 299:-
den uppvisar söta brända toner med inslag av torkad frukt, knäckighet, jordighet och vissa nötiga inslag.
Men att byta ut madeiran mot en god cognac fungerar också mycket bra, då har man även avecén klar.
De Luze VS Fine Cognac
SB# 164, Pris: 299:-
Rund smak med toner av frukt, kakao, aprikos samt ett avslut fylld av vanilj.
Om man nu byter ut denna delikata soppa mot hummersoppa och jag förutsätter att den är gräddbaserad så skulle jag välja ett fruktigt vitt vin som
Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Kammerner Lamm
SB# 90153, Pris: 239:-
Ett torrt fruktdrivet vin med toner av tropisk frukt, päron med örtighet och peppar I avslutet.
Till gåsen så skulle jag välja ett lättare rött vin som en klassisk Bourgogne eller ett modernt nordeuropeiskt rött vin.
Markowitsch Classic Pinot Noir
SB#6695, Pris: 99:-
Ett lättare vin med toner av röda bär, kryddighet och örter I avslutet.
Och avslutningsvis till äppelkakan skulle jag utan tvekan servera en pommeau, detta är en calvados som är uppblandad med åppelmust.
Pommeau de Normandie Dupont
SB# 89560, pris: 189:-
Här hittar man en mjuk äppelton med avrundning av mogna röda äpplen.