- Hem /
- skribenter /
- Fredrik Schelin /
Vin från 1887
Vin från 1887
Vin från 1887
Igår var jag inbjuden på en vertikalprovning av vinhuset Moulin Touchais, ett vin som under många år har varit högt aktat på den svenska marknaden. Uppskrivet av oss skribenter och visar det sig är Sverige det land man säljer mest till efter Frankrike.
Man huserade provningen på det vackra franska residenset på Narvavägen i Stockholm, i sina underbart inredda lokaler blev vi bjudna på denna fantastiska vertikal med årgångar från 1887.
Efter provningen blev det en andra dimension då Vincent från osthuset Androuet bjöd på sina ostar som matchning till vinerna. Vilka ostar och vilka viner, underbart vilken härlig eftermiddag.
Vinerna och mina korta omdömen (de som finns på systembolaget länkar jag):
1998 – toner av honung, ylle, toffee, persika med en direkt och ärlig frukt samt balanserad syra. Vinet är stängt men kommer utvecklas med lite tid.
1997 – härlig rund ton fylld med toner av exotisk frukt, mango, apelsinblomma samt arrak. I avslutet som är långt balanseras sötman av distinkt syra.
1996 – En nästan perfekt MT med inslag av rund mogen citrus, aprikoser, tobak, äpple, mogna nektariner samt en rund härlig apelsinsyra och nougat i avslutet.
1992 – En något stängd ton med mycket skog, svamp, mossa samt jordiga inslag, jag hittar även milda anjoupäron och relativt låg syra.
1991 – Härlig grapefrukt med mineralitet och unga exotiska frukter samt lite melonskalston i avslutet.
1985 – Torkade aprikoser på näsan och toner av zest och torkad frukt med inslag av russin och svag honungston, syran är balanserad och eftersmaken medellång.
1983 – “Anjou Blanc” detta år valde man att inte släppa vinet under husets namn då man ansåg det inte typiskt för MT.
Dock ett fantastiskt bra vin med härlig gräddkola och torkade frukttoner, exotiska frukter och inalsg av russin. Smaken är lång och förförisk med tydlig citrussyra.
1981 – Kraftig direkt syra och något spretig, sötman balanseras ut i en nästan torr smak med inslag av frukt och citrustoner. Vinet är för mig något stängt.
1976 – Vilken härlig gräddig, fruktig ton med inslag av begynnande mognad och generösa exotiska frukter samt inslag av vanilj.
1971 – Här har vi ett mognat vin med inslag av russin, torkad frukt, balanserad syra och mogen citrus. I eftersmaken kommer det lite skogstoner som viker sig mot svamphållet.
1959 – Detta var höjdpunkten på vertikalen, vilken höjdare.
Härligt generös exotisk frukt med mognadstoner, torkade aprikoser blandat med russin, runda vitpepparinslag med balanserad syra och i avslutet generöst med vanilj.
1953 – (lanseras på SB 2013) Mognadstoner med inslag av exotisk frukt och torkade frukter, något obalanserad vid provningstillfället.
1887 – Generösa mognadstoner, rund frukt, kakaoinslag, torkad frukt, russinkompott och en otrolig syra trots sin ålder om 125 år.
Följande ostar provade vi med blandade resultat till vinerna, men att kvalitén på osten håller högsta betyg är det inget tvivel på. Och generösa tallrikar var det med.
Brillat Savarin – Trippelgräddig färskost
Comté de 2 Ans – Pressadost
Etivaz – Pressadost
Gouda de 3 Ans – Pressadost
Svecia de 2 Ans – Pressadost
Picodon d´Ardèche – Lagrad Getost
Couer de Neufchatel – Vitmögelost
Langres – Tvättadost
Bleu d´Auvergne – Blåmögelost
Roquefort – Blåmögelost
Importörens info om vinhuset:
Egendomen har varit i familjen Touchais ägo sedan 1797 och det hela började med att vinbonden Touchais slog sig ner i Tigné i Loiredalen under franska revolutionen. Han kom då över en gammal adelsegendom för en billig penning och började att odla enkla vita och röda viner.
År 1817 upptäckte han att det gick att göra ett gott, sött och ädelt vin av Chenin Blanc druvan. För att få fram ett sådant vin måste druvorna vara mycket mogna, på gränsen till övermogna.
Snart började Touchais producera dessa söta viner och varje år lade han undan några hundra lådor. Åren gick, man grävde fler källare, alltfler årgångar lades ned och vinerna mognade så sakteliga.
År 1910 upptäckte man att de äldsta vinerna var formidabla. Nu lade man undan 10.000 flaskor eller mer varje år och bonden Touchais ättlingar hade kommit på ett nytt sätt att ytterligare förfina vinmakningen: metoden att skörda en mindre del av druvorna tidigt, för att bibehålla syran i vinet, och sedan blanda dessa druvor med de sent mognade druvorna. Så kom andra världskriget och tyskarna.
Källarvalven murades igen. Inte förrän 1970 öppnades de mörka valven, och under tiden hade man grävt en ny stor källare på ett annat ställe, i Doué la Fontaine där Moulin Touchais ligger idag.
Om Androuet osthus:
Androuet är ett gammalt och anrikt företag som startades 1909 av Henri Androuët. Under ost & mjölkbutiken på rue d’Amsterdam i Paris lagrade han ostar från hela Frankrike och skapade sig snabbt ett mycket gott renommé. 1936 öppnade sonen Pierre Androuët restaurang Androuet.
Under snart ett sekel har ostmästare från detta unika företag utmärkt sig för sin hantverksmässiga förädling av hög kvalité samt oerhört stort sortiment på över 350 olika ostar från hela Frankrike. Androuet har idag sex ostbutiker i Paris.
I Sverige slog Androuet upp sina portar i december 1998. Vi marknadsför ett sortiment på över 100 olika ostar från Frankrikes alla regioner. Såväl komjölk, getmjölk som fårmjölk finns representerade. Ostarna som i princip alla är opastöriserade håller allra högsta kvalité. De har en beräknad hållbarhetstid på mellan en och tre veckor.
Ni finner Androuets ostar i våra butiker, på många av Stockholms restauranger, på hotell och konferensanläggningar runtom i Sverige samt hos återförsäljare.
Fotograf: Raphael Cameron












