- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Tacovin!
Tacovin!
Tacovin!
Personligen brukar vi servera taco tillsammans med en sallad snarare än som fyllda tacos. Främst för att det känns fräschare och lättare. Maten ser också vackrare ut så. För att skapa den där extra guldkanten och få känslan av lite mer än vardagskrubb så är vin en bra komponent. Min taco-sallad är förhållandevis het och smakrik. Därför vill jag ha ett vin som antingen är rent och fräscht, gärna med en liten sötma alternativt ett rött vin med lite fruktig ton och fin fräschör.
Spice up you life – egen taco krydda
Det finns flera varianter på egna taco-kryddor. Min kollega på DinVinguide.se, Karoline Nordenfors har denna taco-krydd-blandning som är bra. Jag har en som har lite fler ingredienser: Blanda 2 msk chilipeppar, 1 msk anchochili, 2 msk spiskummin, 2 msk lökpulver, 1 msk paprika pulver, 1 msk korianderfrön, 1 msk timjan, 1 msk oregano och 1 msk salt samt 1 msk svartpeppar.
Totalt ger detta ca 2 dl kryddblandning. Det räcker till flera portioner. Beroende på hur mycket smak du vill ha så kan du beräkna 2-4 msk av blandning till 500 gr köttfärs.
När det kommer till guacamole hittar du ett bra recept här. På senare tid ska jag dock medge att jag ofta köper frusen avocado istället för färsk när jag ska göra guacamole.
Tacovin
Låt oss börja med reprisen från inlägget från april 2017. Till taco behöver du ett vin som kan stå upp mot hettan i kryddorna och kraften i maten. Ett sådant kommer från mitt favoritresmål, Portugal.
Periquita Original 2016, Península de Setúbal, Portugal, 79:-, Nr 2574, Systembolaget
Min stora rekommendation är strunta i den dyra varianten av detta vin. Det är originalet som rockar, det är billigare, godare och håller högre kvalitet – skit i reservan och njut av detta istället. Producent: José Maria da Fonseca!
Det är ett rött klassiskt vin från Portugal. Vinet är rakt, enkelt och gott, smakrikt och har en fin fräschör. Det är gjort på druvorna castelão, trincadeira och aragonez, har smak av röda bär, lakrits och örter. Det är ett utmärkt allroundvin och passar till exempel till tacos. Häll upp och njut!
När det kommer till het mat är det många som vill ha ett vitt istället. Något fräscht som bryter av och ger lättar upp. Till tacos passar då tysk riesling utmärkt. En favoritproducent på bolaget kommer från vinregionen Pfalz.
A Christmann riesling 2017, Pfalz, Tyskland, 139:-, Nr 5882, Systembolaget
Det ska sägas att jag älskar riesling. Detta är tysk precision i en flaska, rakt, rent och fräscht!
Här finns en härlig torr känsla kombinerat med en rak syra och en fin rieslington. I frukten finns gröna äpplen, citrusfrukter som lime och citrus och under dessa en hint av exotisk frukt. Vinet har en fin energi och ett bra driv. Det skär genom hettan och bjuder upp kryddigheten till dans men har också en finstämdhet som gör att det också passar bra med skaldjur och fisk. Det är ytterligare ett riktigt bra allroundvin att ha hemma.
Nu kunde vi ha tänkt oss ett tredje vin som skulle vara lite av en medelväg, ett rosé men jag laddar här upp med det vinet som vi faktiskt sänkt med tacosalladen istället. Även detta ett riktigt trevligt vin att ha hemma. Ett vin som passar såväl vardagen som en finare middag!
Sancerre Les Pierris 2017, Roger Champault et Fils, Sancerre, Loire, Frankrike, 173:-, Nr 2259, Systembolaget
Lite dyre, lite elegantare och lite komplexare än de två ovan. Riktigt gott och kanske lite mer lyxigt!
Vinet är gjort på druvan sauvignon blanc vilket känns i såväl smak som doft. Det är fruktigt, med inslag av gröna äpplen och päron samt citron och lite krusbär. Vinet har en lång eftersmak där syran följs upp av stentoner och sälta och det finns en fin lätt aromatisk ton samt en dos citronskal. Här finns också en fin aromatisk örtighet. Elegant och fräscht!
Om det är dags att göra tacos, lägg ned lite mer tid och få ut mycket mer. Njut också av ett gott vin till så blir det lite mer helgmat av det hela!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*