- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Traditionell Rioja – perfekt rött för hösten
Traditionell Rioja – perfekt rött för hösten
Traditionell Rioja – perfekt rött för hösten
För många är Rioja detsamma som rött vin. Röda viner är vanligast och utgör ungefär 85% av produktionen men man gör också en del vita viner. Den vanligaste druvan är tempranillo, ibland blandar man vinerna med lite garnacha, graciano och/eller mazuelo. De vita vinerna görs vanligen på druvorna viura (macabeo) och malvasia. Många förknippar också vinet med ekfatstoner och doft av dill. Många är ekfatslagrade, dock inte alla.
Man brukar dela upp vinerna i moderna och traditionella. De moderna är fruktigare, fylligare och kraftigare viner med mycket färg. De lagras oftast på fransk ek. Traditionell rioja är ofta lite blekare i färgen, är lite oxiderade, har mer mogna toner i smaken och går mer mot det eleganta. Vanligen har de lagrats på amerikanska fat.
Amerikanska fat ger mer smak av vanilj, och den karakteristiska doften av dill samt lite tuffare tanniner. Då de oftast har lagrats en tid upplevs de dock ofta som mjuka. Fransk ek lite mer kryddiga toner, smak av cederträ och mjukare tanniner.
Rioja vintyper
Vinerna delas också i olika typer beroende på hur länge och hur de lagrats.
Cosecha eller vino jóven – ett ungt vin som vanligen inte fatlagras.
Crianza – vinet ska lagras minst 12 månader på ekfat och får inte börja säljas före början av det tredje året efter skörden. I regel är dessa fruktiga viner.
Reserva – vinet måste lagras i minst tre år innan det säljs, varav minst ett år i ekfat.
Gran reserva – vinet ska lagras minst två år på ekfat och tre år på flaska och får inte börja säljas förrän före det sjätte året efter skörden.
Från Rioja kommer viner som passar hösten riktigt bra, de passar till grytor, viltkött och stekar. Är de yngre fungerar de också bra till griskött. Personligen är jag svagare för de traditionella än de moderna, men detta är en smaksak. Prova dig fram och se vad du gillar.
Vill man få en bild av traditionell Rioja är Faustino en bra början. De gör flera olika viner i olika prisklasser och stilar, alla dock traditionella. Instegsvinet är Faustino VII. Det är inget stort vin men det är ett bra vin för sitt pris och om man vill få en bild av vad en traditionell Rioja är.
Faustino VII 2014, Rioja, Spanien, 79:- (750 ml) eller 44:- (375 ml), Nr 22662
Vinet görs på 95% tempranillo och 5% mazuelo. Vinet lagras i 10 månader på ekfat och är därmed ett joven och lite lättare än många andra riojor.
Smaken är kryddig, det har en tydlig frukt med lite mogna toner. Här finns mogna plommon, torkade körsbär och björnbär som drar lite åt det syltiga. I ekfatskryddorna kommer såväl kakaotoner som tydliga vaniljtoner vilka tillsammans med frukten ger en liten sötma i eftersmaken. På det stora hela är detta ett tilltalande och tillgängligt vin det är lite lättare och går att matcha till såväl fläsk som nötkött.
OBS att man håller på att byta årgång, ännu säljs 2013 i de flesta butiker.
Andra bra traditionella vinerier är från Rioja är La Rioja Alta, Montecillo, Marques de Cáceres, Lopez de Heredia och Marques de Murietta med flera.
Magnus Reuterdahl