- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Höst med Rioja i glaset
Höst med Rioja i glaset
Höst med Rioja i glaset
Visst är det gott med Rioja? Smaken och dofterna är svåra att kopiera. Vi hittar höstlöv. Varma jordar. Torkade frukter som fikon och plommon. Och färska frukter som körsbär och granatäpplen. Toner av vanilj, dill, nypon och tobak är inte heller ovanligt för de mer långlagrade vinerna. Och så faten förstås. En riktigt klassisk, gammeldags Rioja har legat på ekfat i många år.
Förr var det mer vanligt med amerikanska fat, som gav just den där typiska smaken av vanilj. Idag används franska fat mer flitigt, som istället ger karaktär av rostat kaffe. För den som druckit Rioja sedan urminnes tider känns det nog mer hemma och bekant med den inställsamma vaniljtonen, de silkiga faten och den mjuka frukten. Spanien gillar tack och lov traditioner, så den gamla stilen lever fortfarande kvar sida vid sida med den mer moderna.
Det är rätt tänkt av vinmakarna i Rioja. För jag tror att många älskar den gamla, old school varianten. Det är ett vin som känns tryggt. Ett vin man känner igen. Nostalgi ska inte underskattas. Jag satt med på en provning av Rioja-viner nyligen. Det visade sig att alla, från drickmyndig ålder och långt upp, känner till vinerna. Och jag tror att alla gillar dem, starkt.
Vi har varit lite otrogna i Sverige ett tag. Nya viner har poppat in. Nya länder, nya druvor. Man måste ju smaka, eller hur?! Men det är inte fel att återvända till det trygga och bekanta. Till det som är hederligt och gammaldags. Som en Rioja…
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/10/img_6050.jpg*section**row*Bodega Classica Lopez de Haro Crianza 2010, nr 75696. 89 kr. BS
En kombo av det moderna och traditionella. Saftigt, läskande och riktigt gott! Mustiga cedertoner möter pigga körsbär och friska syror.
Servera till en tapastallrik med jamon serrano, stora skivor manchego, oliver och pan con tomate; ett rostat bröd från Katalonien, med riven vitlök och tomat.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/10/img_6355.jpg*section**row*El Domador del Fuego Rioja Reserva 2011, nr 73760. 99 kr. BS
El Domador, har som ovan vin, nyligen lanserats i beställningssortimentet. Även om det finns mycket Rioja på hyllorna, är det alltid kul med nyheter. Särskilt av denna kaliber. Denna är fräsch, men traditionell med snälla tanniner och kryddiga smaker av sandelträ, fikon och plommon. Olé vad gött!
Prova till en gryta med kyckling, svamp, rotfrukter och örter. Gärna några droppar vin i själva grytan också.
Lat 42 Gran Reserva 2008, nr 12679. 99 kr. FS
Vällagrad Rioja med ursprung så det förslår! Dill, söt tobak, torkade frukter, örter, lite kakao, plommon och körsbär.
Ett vin med fin kraft som längtar efter någon form av kött. Gärna lamm, som är vanligt i Rioja. Gör en gryta eller låt lammlägg puttra länge i en rödvinssås. Servera med rostade rotfrukter som är överösta med rosmarin och timjan.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*