- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Vitt vin från Piemonte
Vitt vin från Piemonte
Vitt vin från Piemonte
Vitt vin från Piemonte
De italienska vita viner som de flesta kanske kommer att tänka på är det kanske det mousserande vinet prosecco, som blivit riktigt populärt på senare tid. Det produceras dock riktigt bra vita viner i många delar av Italien. Vill du hitta bra vita viner är vinområden som Fruili, Alto-Adige, Lugana, Soave, Piemonte och Sicilien några som står ut, men det finns betydligt fler.
Att många kopplar samman med Italien med röda viner beror sannolikt på att italiensk mat. Vi dricker ofta rött vin till pastarätter eller pizza. I Italien likt många andra länder kring Medelhavet äts det dock också mycket fisk och skaldjur varför det även produceras många bra vita viner. Intressant att notera är att rött vin från Piemonte på druvan nebbiolo ofta fungerar bra till fiskrätter, då de är friska och har en fin syra.
En annan anledning till att vi oftare kopplar samman Italien med rött vin är vad vi ser när vi handlar på Systembolaget. I de flesta butiker finns det betydligt mycket mer rött italienskt vin än vitt. I hela sortimentet inklusive beställningssortimentet finns det 1 933 röda viner från Italien varav 638 finns i butiker samtidigt som det finns 497 vita italienska viner totalt varav 133 finns i butik. Hur många som finns skiljer sig dock från butik till butik.
Vita viner från Piemonte på ett utvalt Systembolag
I den butiken jag valt ut, som ligger i ett större köpcentrum, finns det totalt 33 vita och 207 röda viner från Italien. I samma butik finns det tre vita viner från Piemonte. Totalt finns det 19 vita viner från Piemonte i olika bolagsbutiker och ytterligare 67 i beställningssortimentet.
Av de tre vita vinerna från Piemonte i just denna butik är två stycken söta och ett är torrt. Alla tre är riktigt trevliga och utgör åtminstone några bra första steg för att ta pulsen på de vita vinerna från Piemonte.
När jag började undersöka utbudet hade jag hoppats på några fler viner att presentera, till exempel något eller några från Gavi och minst ett gjort på druvan arneis. Dessa kan du dock hitta i beställningssortimentet.
Marin bianco 2013, Fontanafredda, Langhe, Piemonte 130:-, Nr 2287, Systembolaget
Vinet är gjort på 50% riesling och 50% nascetta.
Det här vinet är en liten aning dyrare än de vi brukar skriva om här på DryckesListan.se men det är ett riktigt bra vin som kan förgylla fredags eller lördagsmiddagen.
Det är fruktigt och lite fylligt vin med smak av gula plommon, citron, lime och äpplen samt tropiska frukter. Det finns också en aromatiskt blommig ton med inslag av fläder. Syran är inte jättehög utan här finns fina stentoner som istället ger fräschör till vinet, smaker som minner om en lätt sälta. Eftersmaken är lång och ligger kvar länge.
Servera med grillad fisk, skaldjur eller kyckling. Fruktigheten i vinet gör också att det tål mat med lite hetta.
Efter detta till efterrätten eller som en apertif innan maten är en Moscato d’Asti trevligt. Detta är ett vin som är betydligt sötare men också mer aromatiskt. Sofia Ander rekommenderade häromveckan ett antal och beskriver stilen lite mer ingående i artikeln Mumsig moscato från Piemonte.
Castiôn 2015, Moscato d’Asti, Piemonte, 91:-, Nr 7873, Systembolaget
Det här vinet är sött, det håller 113 gr socker per liter och är relativt alkoholsvagt, 5,5% alkohol.
Muscat har en speciell lite parfymerad doft som snabbt lär sig att känna igen med inslag av vita blommor som fläder, söta päron och citrus samt lite kryddiga toner. Smaken i vinet återspeglar dofterna men det tillkommer också fler smaker med solmogen persika och passionsfrukt samt en fin pärlande syra som ger vinet fräschör.
Vi dricker för lite söta viner i Sverige, detta är njutningsdricka som ger en ett leende på läpparna.
Nivole 2015, Moscato d’Asti, Piemonte, 80:-, Nr 7787, OBS 375 ml, Systembolaget
Det här är riktigt gott från producenten Michele Chiarlo. Vinet håller en sötma om 127 gram socker och alkoholen ligger på 5%.
Det här vinet har en silkeslen kropp med smak av aprikos, grapefrukt, hårda päron, vita blommor, fläder och i avslutet en hint av honung och söta örter. Det har en härlig balans och är härligt fräscht men en fin porlande syra. Det är å ena sidan lättsinnigt och flörtigt men å andra sidan ett vin att ta på allvar. Det är helt enkelt riktigt gott och minner om såväl flydda sommardagar som våren som förhoppningsvis snart är på gång.
Vi dricker oftast dessa viner till efterrätter men de fungerar också till mat, gärna lite krämigare rätter eller ost som Fourme d’Ambert eller Stilton. Det passar också bra med lite hetare asiatisk mat från till exempel Kina, Thailand eller Vietnam samt till skaldjur och kyckling. Man kan med andra ord experimentera lite och ha kul med vinet.
Skål & trevlig helg
Magnus Reuterdahl*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*