- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Florida – Jänkarviner i The Sunshine State
Florida – Jänkarviner i The Sunshine State
Florida – Jänkarviner i The Sunshine State
Amerikanska viner är dessvärre rätt dyra i Sverige, åtminstone om man vill komma upp ett steg i kvalité. Detsamma gäller faktiskt priserna i USA. Vin har aldrig varit en traditionell måltidsdryck i USA. Istället är det cola, iste eller faktiskt drinkar som gällt till maten.
Trenden har dock börjat vända och importen av viner från Europa är stor. Även om man gärna dricker sina lokala viner, så ligger de ofta i samma prisnivå som de europeiska.
Jag vill däremot dricka lokalt när jag reser. Ska jag dessutom äta rejäl jänkarmat, så är det amerikanska viner i glasen.
I Florida äter man mycket fisk, helst lokal sådan. Grouper, mahi mahi, snapper, hummer och räkor som du kan få grillat, stekt, friterat, halstrat eller som en god sandwich.
Att det bara är snabbmat och mycket fett, flott och friterat i USA är en myt. Även på de mest enkla strandbarer i Florida, så kan du få fräscha sallader med fisk, en god räkcocktail eller grillad fiskfilé med grönsaker.
Florida går även under passande namnet The Sunshine State, så denna typ av lättare mat passar perfekt under solen. I vinglasen? Amerikansk chardonnay så klart.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/04/img_8082.jpg*section**row*Estancia Chardonnay 2014, nr 6320. 139 kr
Smakar som en amerikansk, fatlagrad chardonnay ska göra; lite smör, lite rostade fat, vanilj, tropisk frukt och nötter. Till ceasarsallad, hamburgare med grillad fisk, halstrade skaldjur och grillad lax.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/04/burgare.jpg*section**row*När hamburgervågen svepte in över Sverige för några år sedan, var som om vi hade hittat olja för första gången. En snabbmatsrätt som utvecklades i USA i början på 1900-talet, som bara tog oss 100 år att upptäcka. Numera är hamburgaren här för att stanna. Med råge. Alla krogar ska ha en hamburgare på menyn idag. Precis som i USA, där finns allt från de vanliga snabbmatställena till finburgaren som serveras på vita dukar. I glasen? Klart vi måste ha ett amerikansk vin med mycket frukt.
Avalon California Cabernet Sauvignon 2013, nr 78572. 109 kr. BS
Ärlig cabernet med alla smaker på plats; cassis, choklad, plommon och lite ceder.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/04/img_8126.jpg*section**row*Pulled pork är en annan stor trend som anlände till Sverige för sisådär fem år sedan. Det är vanligtvis en rejäl bit fläskkarré som tillagats långsamt i ugnen, tillsammans med kryddor och tomatsås. Till slut är den så mör att man kan dra isär köttet. Långkok på amerikanska alltså. Det är en vanlig rätt i framför allt den amerikanska södern, där bbq är en del av livet.
Men vi gillar ju också att grilla och att tillaga mat med tid och omsorg. I södern är det inte så vanligt med vin till maten, men nu är vi i Sverige så jag tycker vi provar en zinfandel till den dragna grisen. Servera samma vin till ribs – amerikanska revbensspjäll.
Dark Horse Zinfandel 2015, nr 4645. 89 kr
Sötfruktig, generöst och fullspäckat med skogsbär, mynta, lakrits och vildhallon. Givet till ribs, mat med lite hetta som tacos och pulled pork.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*