- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Olika nyanser av rosé
Olika nyanser av rosé
Olika nyanser av rosé
Solen tittar fram och genast får vi sug efter ett glas vacker rosé.
Idag njuter gammal som ung, man som kvinna girigt rosévin i stora klunkar. Och gärna året runt. Men visst blir behovet extra påtagligt på vårkanten när solen bryter fram.
Rosévin finns i en oändlig mängd betagande nyanser och framställs i de flesta vinländer. Det man bör tänka på är att ju mörkare färg desto fylligare vin med mer strävhet. Denna strävhet, tanninstrukturen, sitter i skalet på den blå druvan, precis som färgen. Så med mörkare färg följer viss strävhet.
Många tror att rosévin framställs genom att helt enkelt pytsa i lite rött vin i det vita. Så är mycket sällan fallet utan vinmakaren låter druvskalen ha kontakt med musten efter pressningen eller ibland även i vinet efter jäsningen- olika lång tid för olika resultat. Ibland får även den döda jästen ligga kvar efter jäsning för att ge extra karaktär åt vinet. Olika tekniker och traditioner bjuder oss en mängd olika stilar att välja ifrån!
Du kan matcha lite mörkare rosévin till kraftigare rätter och läppja de ljusare till elegantare, lättare mat eller tilltugg.
I karaktären går rosévinerna från milda smaker av vita vinbär, hallon, lingon och smultron till kraftigare och smakrikare karaktär av till exempel granatäpple, tranbär, blodapelsin, mörka körsbär och plommon.
En annan sak att beakta är om vinet kommer från nya världen i en tillgängligare, fruktigare stil eller från gamla världen, i en stramare stil med högre syra. Nya världen-länderna, till exempel Australien, USA, Sydafrika och Nya Zeeland, har oftast mer sol och värme vilket ger mognare och sötare druvor.
Sötma är en annan variabel som är bra att hålla lite koll på. Systembolaget är bra på att skriva ut sockerhalten nu för tiden. Lite restsocker kan vara gott om vinet ska drickas kallt som okomplicerad sällskapsdryck i trädgården men det kan stöka till det om du serverar detta vin till en rätt med tomater, citron eller vineagrette- alltså rätter med påtaglig syra. Här behövs ett vin med syra istället, och utan sötma.
Matcha alltså sött med sött, och syrligt med syrligt, enkelt uttryckt. Sötma i vin kan också hjälpa upp en rätt med kryddhetta, eller vara fantastiskt till fet och rökt fisk som till exempel varmrökt lax.
I slutändan är det vad du som dricker vinet gillar som gäller- men lite tips på trevliga roséviner kan kanske vara välkommet i vårsolens bleka sken. Här kommer lite olika nyanser av rosé!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/04/img_4246.jpg*section**row*
Les Fumées blanches Rosé 2016, artikelnummer 22138, 239:-
(BOX 3000 ml.)
Frankrike
Härlig frisk och välgjord rosé med karaktär av skogshallon, röda vinbär, färska örtkryddor, kritiga mineraltoner och saftig blodapelsin. Gott att läppja kallt bara som det är i bersån eller tillsammans med färska skaldjur, räksallad med nobisdressing eller lättare fiskrätter med blancherade primörer. Sockerhalt 5 gram per liter.
Coteaux d’Aix en Provence 2016, artikelnr 2237, 275:-
(BOX 3000 ml.)
Frankrike
Klassisk ljus och elegant rosé från Provence, rosévinets Mekka. Ett torrt, lätt, friskt och örtigt vin med bärig karaktär av vita vinbär, vattenmelon, grapefrukt och syrliga skogshallon. Framställt på 33% grenache, 33% cinsault och 34% syrah. Sockerhalten ligger på mindre än 3 gram per liter. Njut till porcherad fisk med dragonsås, matig skaldjurssallad eller sommarens fräscha gröna buffémat.
Ecologica La Pluma Rosé 2016, artikelnummer 2197, 89:-
Spanien
Smakrikt rosévin med syrlig fruktighet av röda vinbär, tranbär och smultron tillsammans med färska örtkryddor. Fruktigt och torrt- mindre än 3 gram socker per liter. Druvsammansättning: 55% tempranillo, 30% merlot och 15% cabernet sauvignon. Läppja som det är eller till vårens gröna soppor, vegetariska anrättningar, primörer, kokt lax, lättare skaldjursrätter eller kycklingsallad med Rhode-Islanddressing.
Viña Maipo Vitral artikelnummer 6209, 69:-
Chile
Bärigt och torrt vin med smakrik karaktär av vildhallon, vinbär och färska örter. Enkelt och okomplicerat. Framställt på druvan syrah som har tjockt skal och ger lite mer färg och struktur åt vinet. Mindre än 3 gram socker per liter. Gott att inmundiga kallt som det är, eller till matig laxsallad, grillad fisk, timjanstekt fågel.
Patchwork Malbec 2016, artikelnummer 6515, 89:-
Argentina
Saftig och bärig rosé med lite kraftigare färg och struktur från den tjockskaliga druvan malbec. Karaktär av solvarma jordgubbar, klarbär, blodgrape och granatäpple. Drick väl kyld i bersån eller till sallad med scampi, havskräftor med chiliaioli, grillad lax eller helstekt kyckling med klyftpotatis. 3 gram socker per liter.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*