- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Jupiters blod – sangiovese
Jupiters blod – sangiovese
Jupiters blod – sangiovese
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/05/img_8208.jpg*section**row*Sangiovese är en anpassningsbar druva. Jordmån, växtplats och klimat är faktorer som påverkar stilen på vinet. Lagring på ekfat är också något som ändrar både smak och struktur. Sangiovese som lagrats på ståltank är frisk och fylld med röda syrliga bär, körsbärskärnor, mandel och örter. Lagring på ekfat fördjupar alla smaker och i sangioveses fall bidrar faten med toner av ceder, sandelträ, tobak, kaffebönor och torkade örter.
Druvan odlas i många regioner i Italien, från norr till söder. Vi hittar den även utanför landets gränser, som Kalifornien, Argentina och Australien. Jag tänker först och främst på Toscana när det kommer till sangiovese. Här odlas druvan i många av regionens distrikt, som Chianti Classico, Brunello di Montalcino, Carmignano och Vino Nobile de Montepulciano. Självklart kommer den med ett knippe synonymer också. Prugnolo, morellino och sangiovese grosso till exempel.
Jupiters blod är också en slags synonym. Namnet kommer troligtvis från latinets ”sangius jovis” som översatt betyder just Jupiters blod. Tack och lov har druvans smaker inget med blod att göra.
Sangiovese bör matchas med någon form av mat. Den är ju från Italien, där vinet och maten är lika viktigt som vårt morgonkaffe i Sverige.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/05/img_6913.jpg*section**row*Här får ni tips på några viner på sangiovese. Olika stilar, kraft och prisnivå. Samla vinerna, samla vännerna och kör en vinprovning. Föredrar du slank, frisk sangiovese utan fat? Eller vill du ha mer kraft, krut och ett rejält matvin? Prova!
Piccini Chianti 2015, nr 22467. 85 kr
Frisk och saftig Chianti av det lite mer lätta slaget. Smakar mycket sangiovese, utan smink – läs utan ekfat. Körsbär, körsbärskärnor och örter alltså. Servera gärna aningen svalt.
Perfekt till själva grillandet, när man vi ha ett gott rött vin att värma sig med. Servera till antipasti i väntan på att köttet blir färdigt på grillen. Tänk parmaskinka, en kryddig salami, oliver och ett gäng grisini.
Chianti del Barone Ricasoli 2015, nr 2700. 95 kr
Har du en pizzasten som kan läggas på grillen? Grattis! Vinet har vi här! Detta flörtiga och friska vin från kände baronen Ricasoli osar Italien, pizza och amore. Fyllt med lingon, körsbär, örtkryddor och pigga syror. Det behöver inte vara mer komplicerat än en enkel pizza margherita med buffelmozzarella, basilika och syrlig tomatsås som möter upp syran i vinet. Denna Chianti har lagrats en kortare tid på ekfat.
Fonterutoli 2014, nr 32229. 149 kr
Mer kraft, djup och ett lite högre pris. Fonterutoli är värt varenda krona. Lagringen på ekfat har gett vinet klassiska och koncentrerade smaker av körsbär, tranbär, örter, ceder och mörk bitter choklad. Kan lagras i många år. Nu får det bli en fin köttbit på grillen istället. Servera med grillade grönsaker som sparris, vårlök, knippmorötter och ett örtsmör.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*