- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Maten med hettan
Maten med hettan
Maten med hettan
Efter en stekhet sommar kan vi äntligen njuta av lite mer krispig luft och varför inte kryddstark och värmande mat? Svala höstdagar är högtiden för varma soppor, långkok och smakrika grytor. Jag kan verkligen längta efter denna typ av mat under hösten och vintern. Och jag längtar lika mycket efter chili, mängder med kryddor och hetta i maten.
Som tur är finns det gott om den typen av mat i Sverige. Gatukök med snabba thaigrytor är en vanlig och välkommen syn i många städer. Indiska krogar är också relativt vanligt. Jag säger bara chicken tikka masala och tandoori – visst värmer bara tanken? Ramen, den populära nudelsoppa från Japan, har sörplat sig in i storstäderna och den senaste trenden poké bowls finns numera i alla former och smaker. Icke att förglömma – det mexikanska köket. Fredagsmyset med tacos har förvisso varit en lång tradition här. Men särskilt mexikansk är den inte, med sina färdiga såser och kryddmixar. Tack och lov kan vi idag hitta äkta mexikansk snabbmat och finmat på krogen, där salsan är het och hemgjord och guacamole är nymosad och fräsch.
Vad maten har gemensamt är framför allt smak och värme. Allt är inte nödvändigtvis kryddstarkt – men brist på kryddor är det däremot inte.
Det indiska köket präglas av kanel, kardemumma, gul curry, gurkmeja, koriander och spiskummin. Medan det thailändska och även kinesiska köket kombinerar både sött och salt med chili. Poké bowl som har sitt ursprung från Hawaii har influenser från Japan (rå fisk och ris) toppas ofta med chilimajonnäs eller den heta såsen sriracha.
Hur ska man kombinera alla dessa smaker och kryddor med vin då?
Ett sätt att både dämpa och möta hettan är med sötma. Lite restsocker i vinet är precis vad som behövs för att få ner till exempel chilihetta. Syran är också en bra hjälp, då den hjälper att skära igenom alla kryddor och heta smaker.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2018/08/chili.jpg*section**row*De Bortoli Gewürztraminer Riesling 2017, nr 6403. 79 kr. Finns även på box för 219 kr.
Här bjuds vi på en hel del fruktsötma och smaker från framför allt druvan gewürztraminer. I glaset hittar vi aprikos, litchie, rosor och konserverade frukter samt friskhet från rieslingdruvan. Ett vin som blir bäst till kryddig mat. Prova gärna till indiska rätter som curry masala och korma, eller thailändska grytor med curry och kokosmjölk.
Deep Roots Riesling 2017, nr 5802. 89 kr
Frisk och lättsam riesling med drag av aprikos, vit persika, citrus och lite mineral. Perfekt att skruva upp till sashimi med extra hetta från wasabin, eller wokad cykling med mycket chili och söt thaibasilika.
Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2017, nr 6810, 109 kr.
Stor sötma som kan tackla allt från riktigt het chiliwok till rätter med söta kryddor, gärna indiskt. Eller varför inte en marockansk gryta där torkade frukter som aprikos och gula russin ofta ingår. Smaken är frisk och bjuder på mogen citrus, persika, aprikos och nymald peppar.