- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Prisvärt – till vilket pris?
Prisvärt – till vilket pris?
Prisvärt – till vilket pris?
Priset för en flaska vin kommer alltid att diskuteras. Man bör dock tänka på att det ligger mycket arbete och tid – och även en hel del kärlek – bakom många av de viner som produceras. Vinbonden, vinmakaren och vinfamiljen måste få lön för mödan. Både i form av pengar och uppskattning. De vill ju ha återvändande, nöjda kunder. Då gäller det också att hålla sina priser på en rimlig nivå.
Viner som kostar en tusenlapp och uppåt, är och bör vara extremt bra och välgjorda. Men hur kan de kosta så mycket? För att de har sina köpare, för att de fått rätt poäng av rätt vinjournalist och för att det finns en trend och hype kring vinet. Snyggt jobbat säger jag!
1000 kronor är mycket pengar, men å andra sidan är 40-50 kronor alldeles för lite för en flaska vin. Vinnaren blir vinhandeln eller monopolet som säljer ett sådant vin, det blir liksom inget över till vinbonden.
Läs Lars Torstensson välskrivna blogginlägg om vinets värde och pris. Ett måste för dem som är intresserad av dryck, prissättning och att göra rätt för sig.
http://vinifierat.se/2015/12/20/vinets-moraliska-pris-gor-du-ratt-for-dig/
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/11/dsc03148.jpg*section**row*Vad är då prisvärt? I Sverige har vi uttryck som prisvärt, fynd och bästa köp. Dessa uttryck har mer eller mindre missbrukats när det kommer till vin. Varför använder vi inte samma ord till en pizza, en bil eller en påse äpplen? Vin måste tydligen vara prisvärt, annars har vi gjort ett dåligt köp. Ve och fasa!
Vinjournalistik har länge handlar om att dela in vinerna in kategorier där allt bara är en fråga om kronor och ören. Flaskan kan hamna under fliken ”Bästa köp” men ändå fått ett mediokert omnämnande. Fast billigt är det! Det är ju ändå huvudsaken. Eller? Mig veterligen finns det ingen annan produkt som behandlas och analyseras på samma vis.
Pris är väl individuellt om något. Ett vin kan vara värt 70 kronor för dig, men grannen betalar gladeligen det tredubbla.
Smak, kvalité och drickbarhet borde gå före alla fynd- och bästa köpstämplar. Vin är ett livsmedel, en produkt att diskutera och njuta av. Inte kategoriseras och poängsättas till förbannelse.
Jag får ofta frågan vilket land som producerar viner med mest valuta för pengarna. Mitt svar blir nästan alltid; Spanien. Där kan vi faktiskt hitta riktiga välgjorda och schysst prissatta viner. Spanien har ytan, kunskapen, egna druvor och väder för att kunna göra vin i alla prisnivåer. Detta är mina bästa tips just nu. De delas inte in efter poäng efter prislapp. De får heller inget klistermärke där det står ”Bäst i test just nu”, skynda fynda”! De hamnar här för att det är goda viner helt enkelt. En snäll prisnivå är bara en välkommen bonus så här i januari.
Hacienda López de Haro Crianza 2013, nr 75696. 90 kr. Fast sortiment.
Nymodern Rioja med fräsch frukt men också inslag av lite ceder och örter. Plommon och körsbär mixas med mineraler och uppiggande syra. Tid för tapas!
Bilogía Casa los Frailes 2015, nr 2031. 80 kr. Fast sortiment.
Trevlig blend på garnacha, monastrell och syrah från Valencia. Bra frukt, snygg syra, massvis med torkade örter och en näve lakritsrötter. Ekologiskt dessutom.
Nivei Blanco 2015, nr 2184. 65 kr. Fast sortiment.
Kul blend på tempranillo blanco – alltså grön tempranillo – och viura. En riktigt smakbomb som bjuder på fikon, grapefrukt, gröna äpplen och drag av mint. Eget och framför allt billigt.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*