- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Fina fisken i folie
Fina fisken i folie
Fina fisken i folie
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/01/img_7318.jpg*section**row*Är ditt nyårslöfte att äta mer fisk? Eller har du, som jag, en trasig spis? Då är det bara att fortsätta att läsa. Vår spis där hemma har gått sönder. Tack och lov fungerar ugnen, men inte plattorna. Mat tillagad i ugnen är alltså temat tills elektrikern kommer. Det har redan blivit en hel del ugnsrostade grönsaker med kyckling, varianter på lasagne och fisk i folie.
Som tur är kan fisken i paket lätt varieras hela veckan lång. Jag föredrar själv vit fisk i folie, men det går precis lika bra med lax och även skaldjur. Du kan självklart köpa fryst fisk, så har du alltid firren redo där hemma. Det behövs inget särskilt prepp. En fungerande spis samt folie är a och o.
Till måndagens fisk i folie; köp sej, kolja eller någon annan lite billigare variant som spätta. Lägg filéerna i botten. Kör på de kryddor du gillar. Salt och peppar är ett måste. Gräslök, persilja och dill är gott till fisk. De går också att köpa frysta i små praktiska förpackningar. Toppa fisken med citron, kanske spenat, tomat, svamp eller någon annan tunt skuren grönsak. Purjolök och zucchini är två favoriter. Överst lägger du några ordentliga bitar smör. Vik ihop och vips in i ugnen i allt från 15-25 minuter beroende på fiskens tjocklek.
Till fredagens fisk i i folie; köp gös, torskrygg eller en annan fast och smakrik fisk. Tänk samma kryddor, men varför inte prova med saffran? Eller färska räkor? Lite skagen eller kaviar är inte fel att lägga på fisken när den är klar. Creme fraiche ger extra smak och syra. Slå gärna på lite vitt vin, eller grädde och lägg i några gröna sparrisar. Servera med pressad potatis, eller ett riktigt smörig mos.
I glasen? Vitt vin givetvis. Jag har några bra tips som lättar upp januari.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/01/img_7280.jpg*section**row*Four o’clock Chardonnay 2015, nr 6439. 90 kr
Uppfriskande, krispigt med en hel del skalbeska i form av grapefrukt, pomelo, röd apelsin och citron. Mineralerdrivet och läskande med mycket frukt och ett bra pris.
Till vit fisk med citron och örtigt havssalt. Tillbehör, en syrlig potatissallad med dijon eller en sallad med en syrlig ost som fetaost. Vinet är lagrats på ståltank, alltså helt fri från ekfat.
Felino Chardonnay 2014, nr 6030. 110 kr
Felino kommer från Argentina och har till motsats från Four O’Clock, lagrats en tid på ekfat. Det har gett vinet en annan rondör, krämigare frukt och smaker av rostade nötter. Ett vin som kan tackla mat med lite mer smak och fett. Gärna en fisk som ugnsbakats med mycket smör, en skvätt vitt vin och grädde. Ekfatslagrad chardonnay gillar fetare fiskar som lax.
50° Parallel Riesling Trocken 2015, nr 5824. 90 kr
Vill du hellre ha en lättare fiskrätt, där citron sätter smaken? Välj då en krispig riesling, som just smakar mycket citrus. Parallel från Rheingau i Tyskland, är balanserad och frisk och smakar mycket mer än vad den kostar. Perfekt till sej med citronskivor, lite spenat, olivolja, salt och peppar. Enkelt och mycket gott.