- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Topplista: rött till julbordet
Topplista: rött till julbordet
Topplista: rött till julbordet
I veckans lista med röda viner hittar vi flera nyheter som landade i fast sortiment den 1 december. Många av dem är anpassade till årstiden; kyla, jul och vintergrytor alltså. Varför inte ta ett glas vin eller två till julbordet i år? Välj rött vin till julskinkan, revbensspjällen och köttbullarna! Vi har tipsen.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/ktt-grillat-revben.jpg*section**row*Producent: Bodega Pardo Tolosa
Ursprung: Manchuela, La Mancha Spanien
Druva: 100 % bobal
Kuriosa: Bobal är en av många helt inhemska druvor i Spanien. Den kommer ursprungligen från regionen Utiel-Requena i Valencia. Då den är både tålig och ger stora skördar har den mest använts till produktion av bulkviner. Tack och lov har några producenter insett att bobal kan bli riktigt bra när den tas hand om på rätt sätt.
Odlas bobal på höga höjder får den frisk syra och fräscha smaker av svartpeppar, viol, torkade örter, anis, lakrits och körsbär. Den påminner faktiskt lite om syrah och viner från Rhonedalen.
Denna nyhet i fast sortiment tycker jag vi ska matcha med de feta och kryddiga revbensspjällen på julbordet. Och varför inte till köttbullar och krämig Jansson? Värmande mat och värmande vin.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/12/skrmavbild-2017-12-11-kl–21-05-38.png*section**row*Producent: Loxarel
Ursprung: Penedés, Norra Spanien
Druva: 40% cabernet sauvignon , 30% syrah , 20% garnacha och 10% merlot.
Kuriosa: Loxarel är en familjefirma i Katalonien, som arbetar helt ekologiskt och biodynamiskt. De experimenterar även en del med naturviner och använder bland annat amforor i sin vinproduktion. Historien började med en cava – endast 1000 flaskor. Idag gör man 10 (!) sorters mousserande vin, samt rött, vitt och rosé.
Ops är en modern spanjor, gjord på större delar internationella druvor. I de 89 kronorna ingår rejält med smaker. Svarta vinbär, hallon, plommon, peppar och örter. Ett vardagsvin av bättre snitt! Plocka fram till mellandagarna när du hunnit bli trött på julmaten. Skruva upp till pannbiffar, hemgjord hamburgare eller en gryta på viltkött.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/12/skrmavbild-2017-12-11-kl–21-05-50.png*section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/12/skrmavbild-2017-12-11-kl–21-05-16.png*section**row*Producent: Domaine Chateau de Melin
Ursprung: Bourgogne, Frankrike
Druva: 100 % pinot noir
Kuriosa: Pinot noir är druvan som alla vinmakare älskar, men den är känslig mot sjukdomar och svår att odla. Den trivs bäst i svalare klimat; som Bourgogne, Oregon, Nya Zeeland och Tyskland men trivs även bra i flera delar av Kalifornien, Chile och Australien.
Klassisk mat till pinot noir är bland annat grytan Boeuf Bourguignon – det ser vi ju på namnet. Anka och pinot noir är också en bra matchning. Ugnsrostad kyckling och annat ljust kött är också smarrigt till de lätta och friska smakerna hos druvan.
Nu i jultider tycker jag vi kan prova en sval pinot noir till julskinkan. Servera Chateau de Melin aningen kyld och njut av de röda syrliga bären, örterna och den uppfriskande syran.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*