- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Svensk snapstradition
Svensk snapstradition
Svensk snapstradition
Dagens snaps har inslag av smaker från jordens alla hörn.
Men smaksättning med citron, lime, ingefära och så vidare är en relativt ny företeelse här i vårt nordiska snapsmecka. Förr var det om inte omöjligt så i alla fall svårt och tidskrävande att få tag i exotisk frukt och kryddor från fjärran land. Man tog istället vad man hade av lokala örter.
Dessa örter användes från början som läkeörter. När vi i Sverige lärde oss att destillera sprit ansågs brännvinet ha medicinska effekter. Detta tillsammans med örtkryddor gav alltså dubbel effekt.
Ska brännvinet heta aquavit ska det vara kryddat med minst en av kryddorna kummin eller dill. Namnet kommer från latinets aqua vitae- livets vatten. Det måste även hålla minst 37,5 volymprocent.
Aquavit tillverkas i Sverige, Norge och Danmark. Man brukar tala om två olika stilar. Den norska stilen drar mot ekfat, den danska är istället mer dominerad av kryddor. Den svenska snapsen framställs ofta efter den danska modellen.
Den äldsta svenska aquaviten lär vara O.P. Anderson. Detta är en populär trotjänare som alltid funkar. Den lanserades redan 1891.
Till julen vill vi gärna sjunga snapsvisor och dricka snaps till julbordet. Den fyller flera funktioner, inte minst är den en välbehövlig hjälp till matsmältningen.
Några av de vanligaste och väldigt aromatiska nordiska snapskryddorna för övrigt är johannesört, malört och pors.
I juletid passar mustig smaksättning som pomerans, stjärnanis, kryddnejlika, ekfat, kummin och fänkål som handen i handsken till det rika julbordet.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/12/malrt.jpg*section**row*Sedan har vi ju snapsvisan. En helsvensk och unik tradition.
Det som är så speciellt är att den sjungs innan snapsen (för att få dricka den sedan), att den bygger på en sedan tidigare känd melodi och inte minst att den är kort och snärtig.
Snapsvisan har genom tiderna blivit ett kaxigt finger i luften till alla de lagar, förordningar och rent utav förbud mot alkoholförtäring vi sett komma och gå i Sverige.
Snapsvisan föddes inte helt oväntat i studentikosa eller akademiska samanhang under 1800-talets senare hälft. Riktigt på modet blev snapsvisan för cirka 100 år sedan. Jepp. när spritransonering och motbok infördes. Upp till kamp…!
Nedan några smakrika och lämpliga snapsar vi på DryckesListan.se gillar till julbordets alla läckerheter.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*O.P. Anderson Julaquavit, artikelnummer 40071, 199:-(500 ml)
Kummin, anis och fänkål har klassiska O.P Anderson i sin Julaquavit kompletterat med pomerans och stjärnanis för en kryddig och julig snaps som passar väl ihop med både sillbordet och det småvarma.
Tegnér & Son Traditionell Julsnaps, artikelnummer 10707, 149:-(350 ml)
Traditionell aquavit med dill, kummin och fänkål tillsammans med juliga inslag av kryddig nejlika och fräsch pomerans. Funkar finfint på julbordet, gott till sill, köttbullar och revbensspjäll.
Grythyttan Snaps 2017, artikelnummer 31925, 199:-(500 ml)
Smakrik snaps med inslag av ekfat, kardemumma, apelsinzest, kryddnejlika och syltad ingefära. Jättegod till kryddsill, löksill, rullsylta, skinka och brunkål.
Möja Aquavit, artikelnummer 86332, 285:-(500 ml)
Kryddig med fräsch med inslag av kummin, anis och friska citrustoner. Till sill, apelsingravad lax och lutfisk.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*