- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Topplistan: Gamla Världen
Topplistan: Gamla Världen
Topplistan: Gamla Världen
Vinspråket = fikonspråk. Det finns många snofsiga ord och uttryck som det gärna slängs med när det kommer till vin. Det ena mer pretentiöst än det andra. Snobbigt och onödigt tycker jag. Dock finns det några ord och meningar som kan vara bra att ha koll på.
Gamla Världen; vad innebär det? I vinsammanhang står det för klassiska och mer traditionella vinproducerande länder. Som Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland och Portugal till exempel. Självklart finns det en motsvarighet till yngre vinländer, som inte har samma rika historia av vinproduktion. Till dessa hör bland annat Australien, Nya Zeeland, Argentina, Chile och Kalifornien. De hamnar i kategorin Nya Världen.
Dessa två världar håller däremot på att smälta samman och inte minst snegla på varandra. Spanien gör inte bara gammaldags överfatad Rioja och Argentina står inte längre för fullblod med massor av frukt och extrem alkoholhalt. Världarna lär sig av varandra och satsar mer och mer på använda sig av de lokala druvorna och få fram smaker av en plats, ett ursprung.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/skrmavbild-2017-11-10-kl–13-52-55.png*section**row*Veckans röda lista är en fint exempel på klassiska viner, gjord på inhemska druvor och med ett tydligt ursprung. Gamla Världen ja, men inte ett dugg mossigt. Bara gott och välkommet i vintermörkret.
Producent: Baron de Ley
Ursprung: Rioja, Spanien
Druva: Tempranillo 90% och garnacha 10%
Kuriosa: Tempranillo är en av Spaniens viktigaste druvor. I Rioja heter den tempranillo, punkt slut. Men eftersom den odlas på andra platser, tillkommer ett gäng synonymer. Ull de llebre, tinta de toro, cencibel, tinto fino och tinto del país till exempel.
Detta är en pålitligt klassiker som verkligen smakar Rioja. Körsbär, plommon, fat, lite dill och örter. Skräddarsytt till en lammkotletter med örter eller en gryta med chorizo och bönor.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/skrmavbild-2017-11-10-kl–13-53-04.png*section**row*Producent: Tenuta Sant’ Antonio
Ursprung: Venetien, Italien
Druva: Corvina 70%, rondinella 20%, croatina och oseleta 10%
Kuriosa: Ripasso är italienska för ” en andra gång” eller ”upprepning”. I detta fall låter man vinet jäsa just en andra gång med druvresterna från en Amarone. En ripasso får karaktär av det mer kraftfulla Amarone-vinet, men är lättare i stilen. Och billigare.
Druvorna till denna ripasso odlas bara i norra Italien. Corvina är den viktigaste. Den har hög syra och smakar röda syrliga bär som körsbär och tranbär. Matcha med en smakrik höstmåltid, en köttgryta med rotfrukter eller gärna viltkött med gräddsås och gelé.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Producent: Cantina Sociale Copertino
Ursprung: Apulien, Italien
Druva: Negroamaro
Kuriosa: Mogna viner tillhör inte vanligheterna på Bolis, men genuina Copertino har hängt med länge på hyllorna. Negroamaro är inte heller helt vanligt. Den har sitt ursprung i Apulien i södra Italien.
Åtta år på nacken och härligt utvecklad och rustik med smaker läder, stall, torkade örter och skogsbär. Prova till viltskav eller pasta puttanesca, som görs på sardeller och kapris bland annat.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/skrmavbild-2017-11-10-kl–14-57-42.png*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*