- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Vita viner från soliga Sicilien
Vita viner från soliga Sicilien
Vita viner från soliga Sicilien
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/06/img_0659.jpg*section**row*Eftersom Sicilien är en vidsträckt och stor ö, finns här flera typer av landskap, natur och jordmåner. Detta har öns druvor anpassat sig till. Här växer flera internationellt kända druvor som syrah, merlot, chardonnay och petit verdot. Jag tycker det är mer intressant – och ofta godare – att leta efter det inhemska. Druvor som bara finns där. Dessa druvor smakar av platsen. I detta fall – sol, värme och Medelhavet.
Sicilien har tack och lov massvis med egna druvor. På den röda sidan ska man hålla utkik efter nero d’avola, nerello mascalese och frappato bland annat. Alla har sin personlighet och växer på speciella platser. Nerello mascalese hittar vi till och med runt vulkanen Etna.
På vitvinssidan är det framför allt fyra stycken som är starkt förknippat med Sicilien.
Vi provar och letar fram några viner som finns tillgängliga via Systembolaget.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*Catarratto – det finns faktiskt två typer av catarratto. Den ena med tilläggsnamnet ”bianco comune”, den andra med namnet ”bianco lucido”. Studier har dock visat att de är en klon från samma druva. Enklast är alltså att använda namnet catarratto bianco. Och därmed basta. Druvan växer över hela ön, det är till och med den mest odlade. Hur smakar den då? Frisk citrus, mineral, örter och ibland lite nötter.
Prova: Regiterre Catarratto 2014, nr 71377. 119 kr. Beställning
Grillo – grillo kom till tack vare att catarratto och druvan muscat of alexandria umgicks. Det var nog en blöt kväll. Resultatet blev kärleksbarnet vid namn grillo, som är en av de viktiga druvorna i det kända starkvinet Marsala. Men den används lika flitigt i torra viner också. Smaken? Fylligt, fruktigt, örtigt och runt.
Prova: Palazzo Mio Grillo 2016, nr 6384. 59 kr. Fast sortiment
Inzolia – ännu en druva som kommer med ett gäng synonymer. I Toscana kallas den för ansonica bland annat. Men troligtvis har den har sitt ursprung på Sicilien, där den odlas främst i de västra delarna. Den är också en av druvorna i Marsalaviner, fast numera används inzolia mer till torra viner, tillsammans med grillo och catarratto bianco. Smaken är fyllig och går åt det nötiga, lite kryddiga, oljiga hållet.
Prova: Feudo Zirtari Inzolia Chardonnay 2014, nr 74549. 88 kr. Beställning
Grecanico – denna druva har en kompis, som bor i norra Italien. Den druvan heter garganega och odlas främst i Venetien, där den hamnar i flaskor med etiketten Soave. DNA-studier har visat att druvorna är identiska. Då den odlas på hela olika breddgrader, blir smakprofilen lite annorlunda. På soliga Sicilien blir vinerna på grecanico fylliga och runda med smaker av nötter, citron, päron och kryddor.
Prova: Casa Planeta Crecanico Chardonnay 2014, nr 72136. 89 kr. Beställning
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*