- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Sauvignon Blanc-kameleont med många stilar
Sauvignon Blanc-kameleont med många stilar
Sauvignon Blanc-kameleont med många stilar
*section**section*Druvan sauvignon blancs ursprung har idag kunnat härledas via DNA till östra Loiredalen. Forskning har visat att den är i rakt nedstigande led ättling till druvan savagnin- en regional druva som man nästan bara ser i nordöstra Frankrike och distrikten Jura. Sauvignon blanc är släkt med chenin blanc, gruner veltliner, silvaner med flera. En annan kuriositet är att det kunnat påvisas att savignon blanc tillsammans med cabernet franc är lyckliga föräldrar till världskända och synnerligen framgångsrika druvan cabernet sauvignon.*section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/04/ostron.jpg*section**row*Sitt ursprungliga hem har sauvignon blanc alltså i franska Loiredalen. Områden som Sancerre, Pouilly-Fumé och Menetou-Salon i östra Loire har gjort vinerna på druvan kända och omtyckta, kanske allra mest till skaldjur. Här finns en unik jordmån med mycket kalk som ger en typisk syra och mineralitet åt vinerna. Här finns också det svala klimat som lockar fram det bästa i druvan men som också innebär stora utmaningar för vinodlarna. Man löper större risk att förlora skörden till frost, hagel, röta eller ohyra. Detta förklarar den (ofta) högre prislappen i jämförelse med vinerna från nya världen.
Druvan har spritt sig genom århundraden över många andra vinländer- bara de erbjuder rätt klimat eller mikroklimat, dvs svalt. Det produceras väldigt kvalitativa friska och fräscha viner på druvan företrädelsevis i Nya Zeeland. Här har man bra balans mellan temperatur, svalkande vindar och soliga dagar. Vi hittar även druvan odlad i norra Italien, Sydafrika och USA bland annat.
För varmt odlad får vinerna doft av konserverade ärtor och burksparris- ingen riktig höjdare. Svalka finner vinrankan dock ibland även om klimatet är varmt, till exempel genom att växa på lite högre altitud med svalkande vindar och lägre temperatur. Eller i ett vingårdsläge vänt bort från den mest brännande solen.
Typiskt för druvan i svala klimat som norra Frankrike är hög syra, kritig mineralitet samt en grön örtig karaktär som doftar tomatkvist, svarta vinbärsblad, nässlor och buxbom. Finns fruktighet snackar vi kartiga gröna äpplen eller citronskal. Ofta får vinet vila på jästfällningen vilket även tillför en svagt jästig karaktär.
Får sauvignon blanc lite mer solsken och värme som i sydvästra Frankrike, norra Italien och svala mikroklimat på Nya Zeeland och Chile drar doft och smak mot vit persika, krusbär, kiwi, päron, lime och gula plommon.
Växer denna kameleont på en plats med ytterligare med fler soltimmar och högre temperaturer får den utöver sin örtighet en fylligare stil en smak av tropisk stenfrukt som ananas, mango, persika och speciellt passionsfrukt. Då pratar vi soligt läge på Nya Zeeland, Sydafrika eller USA. Den höga fräscha syran behåller vinerna trots varmare klimat men blir lite mer avrundad av att druvorna fått högre mognad.
Närmare ekvatorn hittar vi inte sauvignon blanc odlad. Exempelvis södra Italien, Spanien och södra Portugal har alldeles för hett och soligt för att druvan ska trivas. De olika arterna av druvan vitis vinifera är ofta ganska härdiga men har för det mesta en preferens på sitt klimat och sin växtplats. Det är relativt ovanligt med en druva som trivs precis överallt inom växtzonen.
Söta viner görs också med stor framgång och lång tradition på sauvignon blanc, speciellt kända är de exklusiva sauternesvinera från Bordeaux i sydvästra Frankrike. Där blandar man gärna denna aromatiska druva med druvorna semillon och muscat som bidrar till vinernas komplexitet.
Nedan ett brett spann av viner som jag tycker om på kameleonten sauvignon blanc. Jag inleder med ett spännande mousserande och avslutar med ett sött.
Väl bekomme!
Marlborough, Nya Zeeland, FS
Torrt mousserande vin från Nya Zeeland- ett välkänt och erkänt land för bra viner på just sauvignon blanc. Gardo & Morris är ett litet spännande familjeägt Nya Zeeländskt/Svenskt vinföretag som drivs från Sverige av vinmakaren och hans fru. Detta är ett druvtypiskt aromatiskt och friskt vin med generöst med bubblor och härlig syra samt intensiv karaktär av kiwi, vinbärsblad, passionsfrukt, gula äpplen och citrus. Otroligt ren och snygg. Passar mycket bra som aperitif i solen på balkongen eller till löjrom, kaviar, krämiga ostar eller skaldjurssnittar.
Santa Carolina Gran Reserva Sauvignon Blanc 2015, artikelnummer 2706, 49:- !
Aconcagua , San Antonio, FS
Detta vin säljs just nu ut av systembolaget till ett löjligt lågt pris- passa på!
Karaktären är mycket uttrycksfull i ett lätt, fruktigt och somrigt friskt vin med karaktär av krusbär, vinbärsblad, vit persika, färska nässlor, krispigt päron och solmogen citron. Läppjas väl kyld i solgasset som fördrink, till nässelsoppan, den syrliga getosten eller elegantare fiskrätter med gröna tillbehör.
Vette di San Leonardo 2015, artikelnummer 95529, 120:-
Italien, Trentino-Alto Adige , FS
Riktigt trevlig och elegant norditalienare med fin balans. San Leonardo tillhör den italienska vinadeln och gör även ett av Italiens bästa röda viner i bordeauxstil. Druvtypisk men med personlighet. Frisk och mjukt fruktig med lite väldoftande blommiga inslag av mandelblom samt nashipäron, krossad granit, gröna tomater och passionsfrult. Efter jäsningen får detta vin vila tillsammans med sin jästfällning på ståltank i fem månader med regelbunden omrörning. Det ger en lite fylligare känsla och svag jästighet som gifter sig fint med ostar och bröd. Serveras väl kyld innan maten eller till chevré chaud, bouillabasse, skaldjursgryta.
Grande Crevette Sauvignon Blanc 2016, artikelnummer 79792, 79:-
Languedoc-Roussillon, Frankrike, BS
Fräscht och örtigt vin med stor och fruktig doft samt toner av tomatkvist, nässlor, päron, gula plommon, persika, flintiga mineraltoner samt svag blommighet. Saftigt, frisk syra och trevlig beska i avslutet. Mycket för slanten! Drick till ostronen, hummersoppan, räksalladen eller din gröna nyskördade sparris.
Frankrike, Loiredalen , Menetou-Salon, FS
Ett strålande krispigt vin med knivskarp syra, örtig karaktär och lite saltstänkt stil. Jordmånen i Menetou-Salon består av kalkblandad lera med inslag av sand. Detta ger mycket aromtiska viner med en mineralsalt underton och lite friskare karaktär än grannområdet- appelationen Sancerre. I karaktären påvisar vinet nässlor, citronzest, kiwi, Granny Smithäpplen och rökiga mineraltoner. Njut till moules, ostron, räksmörgås eller sallad med chevréost och citronvineagrette.
Jolie Fleur Sauvignon Blanc Organic , 2016, artikelnummer 2091, 95:-
Frankrike, Val de Loire. FS. Ekologiskt
”Vacker blomma” betyder vinets namn och är inspirerat av doften från blommorna som omger just ekologiska vingårdar. Blommorna både attraherar pollinerande insekter som bin och fjärilar, skapar biologisk mångfald samt fungerar som mätare för vilka insekter och eventuella angrepp som finns i vingården. Odlingsområde är kalkrika Marigny-Brizay. Ungt och friskt druvtypiskt vin med inslag av solmogen citron, saftiga krusbär, gråpäron, vit persika och nyskördade färska örter. Välbalanserat och piggt. Serveras till ceviche, pocherad hälleflundra med örtsås, spenatpaj, grönkålssallad med hummer.
Château Grillon 2013, artikelnummer 4115, 129:-(375 ml)
Frankrike, Bordeaux, Sauternes
Detta slott ligger intill Cironfloden på den högsta platån i området. Här finns perfekta förutsättningar för söta viner och Sauternes är känt för sina saffransdoftande, ädelrötade viner. Denna godbit från Chateau Grillon har extra fräschör och enormt fin balans, frisk syra som balanserar upp smakrikedomen och den fina koncentrationen. Smak av lemoncurd, konserverade mandariner, akaciahonung, saffran och apelsin med ljuvlig sötma och lång eftersmak. Prova till anklever, mögelostar, citronpaj.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*