- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Ett vin, fem matchande rätter
Ett vin, fem matchande rätter
Ett vin, fem matchande rätter
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/03/img_1965.jpg*section**row*Mat och vin i kombination handlar om så mycket mer än statiska regler om rätt och fel.
En lyckad måltid ligger mest i den egna individuella smaken. Tillfället spelar likaså stor roll- är inramningen och sällskapet bra räcker det väldigt långt.
Det finns ofta en stor mängd matchningar vad gäller ett specifikt vin och olika maträtter. Vissa viner har smalare användningsområde, vissa bredare.
Några riktlinjer kan kanske ändå vara på sin plats för att uppnå “det lilla extra”?
Låt oss titta på mina idéer om ett härligt friskt vitt vin, tillsammans med fem matchande rätter!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
VINET:
La Gascogne par Alain Brumont 89:-
Artikelnummer 2882, 11,5 %, Restsocker 3,7 g/l, Syra 4,6 g/l

Då jag ofta agiterar för mer vita viner vid måltiden är denna artikel inget undantag. Jag har valt ett välgjort och torrt vitt vin med stort användningsområde. Detta vin har funnits länge på systembolagets hyllor och håller jämn och god kvalitet år ut och år in.
Producenten Alain Brumont är erkänt skicklig och håller till i sydvästra Frankrike. Han är en hängiven lokalpatriot med starkt engagemang för regionen Sud-Ouest och visar gång på gång att de lokala druvorna bör åtnjuta samma respekt och få samma omsorg som “fina” druvor i mer kända vindistrikt.
Detta vin är framställt på lika delar av den aromatiska och örtiga druvan sauvignon blanc tillsammans med den lite mindre välkända, fylligare och fruktigare druvan gros manseng.
Vinet har jäst på temperaturkontrollerade ståltankar vid 16-18 grader. Det har sedan legat på sin jästfällning i tank före buteljering.
Vinet är friskt och syrligt- det vattnas i munnen! Syran kommer från båda druvorna och den matchar syra på tallriken. Denna hittar du till exempel i vineagrette, i citron, tomat och gröna äpplen. Dessutom skär syran rakt igenom feta såser och vinet upplevs då avsevärt fruktigare.
I karaktären har vinet förutom syra och elegans mycket gröna och örtiga toner av vinbärsblad, nässlor och krusbär från sauvignon blancdruvan. En viss struktur och druvig fruktighet av kiwi-, lime- och päron samt en svag blommighet kommer från gros mansengdruvan.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section*Ett vin, fem matchande rätter*section**section**section**section**section**section**section**row*
1. Romansallad med grillad halloumi, avocado, melon och örtvineagrette.
Varför funkar vinet?
Här hittar örterna och syran i vineagretten en direkt koppling till vinets syra och örtiga toner. Syran i vinet skär igenom den fylligare och fetare avocadon och halloumin vilket ger vinets fruktighet en chans att lysa igenom. Melonen gifter sig fint med just dessa fruktiga toner. Gott, saftigt, nyttigt!
2. Smörstekt torskrygg med grön sparris, dillsås och kokt potatis.
Varför funkar vinet?
Sparris och dill hittar gemensamma nämnare med vinet i form av grön örtighet. Att torskryggen är smörstekt ger vinets fruktighet en chans att glänsa lite extra. Generellt är detta en lätt, örtig och mild rätt som passar till ett vin med just dessa egenskaper. Grymt gott. Glöm inte att köpa miljömärkt (MSC) torsk.
3. Räkmacka med tomat, ägg, majonäs, citron och dillvippa.
Varför funkar vinet?
Detta lätta vin funkar till alla skaldjur och fiskrätter. Kombo med räkor som har en svag sötma och även härlig sälta som lyfter fram vinets fruktighet är toppen. Tomaten och citronen bidrar med syra som matchar syrligheten i vinet. Ägg kan vara klurigt till vin men här har vi majonäs med syra men framförallt fett och salt vilket alltid är en god matvän och hjälper fram vinets fina frukt. Lätt, elegant, smaskens helt enkelt!
4. Hummersoppa
Varför funkar vinet?
Hummersoppa och sauvignon blanc är en klassisk och alltid enormt lyckad kombination. Örtigt och syrligt finner varandra och grädden i soppan hjälper fram vinets toner av kiwi, gröna druvor, krusbär och limezest. Smakrikt, krämigt, ljuvligt!
5. Ungsbakad kyckling med citron och örtkryddor, mangoldsallad med mango och rostade frön, små gröna ärtor och basmantiris.
Varför funkar vinet?
Örtkryddorna och mangoldsalladen möter vinets gröna och örtiga karaktär. Mangon och de gröna ärtorna som är lite sötare möter vinets fina fruktighet. Citronen finner vinets syra och rostade frön hittar den svaga jästigheten i vinet som är ett resultat av lagring på jästfällningen. Kycklingen med sitt lite feta skinn hjälper fram rondör och saftig fruktighet i vinet. Många smakbryggor i ett balanserat och mycket trevligt mål.
Smaklig spis!!!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*