- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Spanska viner till Midsommar
Spanska viner till Midsommar
Spanska viner till Midsommar
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/06/img_0744.jpg*section**row**section**section*Spanien är världens största vinland till ytan (1 miljon hektar vingårdsareal), men bara tredje störst vad gäller produktion/volym. Detta påvisar ambition att producera mindre volym och högre kvalitet. Ju mindre och färre vindruvor som plockas ut per hektar, ju större smakrikedom och kvalitet!
Efter Riojahypen i Sverige har spanska viner inte varit speciellt heta vilket är oerhört synd. Det finns gott om variation på grund av olika mikroklimat i Spanien. Det finns tradition och det finns inte minst ambition!
Redan i slutet av 1800-talet flydde franska vinbönder, företrädelsevis från världsberömda området Bordeaux, till Spanien för att framställa vin. Den ökända vinlusen hade ödelagt de franska vingårdarna och lamslagit vinnäringen. Ingen lösning verkade finnas.
Denna immigration resulterade i en spridning av den franska vinkunskapen både vad gäller odling och framställning. Traditionen att lagra vinerna en längre tid på ekfat, kommer exempelvis härifrån.
Tyvärr nådde den lömska lilla lusen till sist även Spanien och vinnäringen hämtade sig inte riktigt förrän efter andra världskriget. I ärlighetens namn var kvaliteten högst medioker ända fram till 1970-talet- men idag blomstrar den!*section**section**section**section**section**section**row*Vid matchning vin och mat rekommenderar jag alltid att tänka regionalt. Vinet i regionen eller landet har ju levt sida vid sida med den lokala maten ofta i tusentals år och dessa har helt enkelt anpassat sig till varandra.
Spanien är ju långt ifrån “bara” tapas, pintxos och paella men synonymt är att vinerna i landet är ytterst matvänliga. Spanien bjuder mycket fisk och skaldjur vid kusterna, har ljuvliga ostar och charkuterier. Vidare äter man en hel del ris och potatis. Stor bredd alltså och många likheter med det svenska köket.
Till midsommar kan det bli både lite sill, skaldjur, lax, nypotatis, grillat och gröna sköna rätter på det svenska matbordet. Våga välj ett matchande och spännande spanskt vin!
DryckesListan.se har valt ut några favoriter. Häng med!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/06/bubbel-och-flagga.jpg*section**row*
Anna de Codorníu Organic, artikelnummer 7369, 109:-Midsommarbubbel hör ju festligheterna till. Här i en vacker och sommrig design med daggfräsch framtoning! Detta är en Cava från en av de större producenterna som verkligen levererar. Frisk syra, pigga bubblor samt fruktig och lite blommig karaktär. Toner av apelsinblom, gula plommon, krispiga nashipäron, syrlig limecurd, mandel och digestivekex. Drick kall som den är som fördrink eller njut till småplock tapas-style, eleganta fiskrätter eller skaldjur.
Orballo Albarino 2015, artikelnummer 2696, 98:-
Detta underbara skaldjursvin har min kollega Magnus rekommenderat i sin senaste artikel, men den tål att upprepas….Vinet produceras vid kusten med närhet till hav, tång och fiskebåtar. Detta är ett ungdomligt friskt, fylligt och fräscht druvigt vin med karaktär av limezest, kartigt päron, grapefrukt, honungsmelon, en knippe färska örter och saftig, solmogen nektarin. Hög syra, fin koncentration och ett medellångt avslut. Njut till ostron, grillade blåmusslor med örtsmör, halstrad havskräfta, inkokt lax.
Carneval Rosado , 2016, artikelnr 2095, 89:-
Lättsamt, smakrikt och saftigt rosévin att njuta svalt till både fördrink, småplock, fisk- och skaldjur, matig sallad, grillad tonfisk, kyckling och sill och potatis. Torrt och friskt från klassiska vinområdet Rioja med mycket karaktär, bra balans och toner av solvarma smultron, röda klarbär, hallonbåtar, jordgubb och tutti frutti.
Campos de Luz 2015, artikelnummer 2718, 59:-
Vill man ha ett lätt och mjukt rött vin till midsommarmaten är detta ett trevligt alternativ- Pluspoäng för prislappen! Vinet är mjukt, fruktig och saftigt på druvan garnacha med stor charm och smaker av mogna jordgubbar, mörka körsbär, örtkryddor, lakrits och riven muskot.
Mia Moscato, artikelnummer 7897, 74:-
Ingen midsommar utan sommrig dessert, gärna jordgubbstårta. Här det perfekta komplementet- ett pärlande, sött och alkoholsvagt vin. Vinet är lätt med små bubblor och tilltalande sötfruktighet balanserad av fräsch syra samt aromatiskt fruktig smak av fläderblom, anjoupäron och limezest. Syndigt gott att njuta iskallt till vaniljpannacotta, hallonsorbet eller jordgubbstårta!
Glad Midsommar!!
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*