- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Sparsamma alternativ till franska klassiker del 2- Bordeaux
Sparsamma alternativ till franska klassiker del 2- Bordeaux
Sparsamma alternativ till franska klassiker del 2- Bordeaux
Franska klassiker.
Av tradition och ren självbevarelsedrift gör man blanddruvsviner i Bordeaux. De olika bordeauxdruvorna cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot planteras och odlas var för sig. De blommar, sätter frukt och mognar vid olika tidpunkter. Området i sydvästra Frankrike har nyckfullt väder som varierar mycket från år till år. Skulle man få dålig kvalitet på en druva på grund av frost, skyfall, röta eller andra skadeangrepp så har man förhoppningsvis bättre tur med de andra druvsorterna och vingårdarna.
Den proportionella druvblandningen kan på grund av detta variera något från år till år i vin från ett och samma chateau. Här i Bordeaux klassificeras vingårdarna just efter egendomen, slottet. Dessa kvalitetsbedömdes redan 1855 och indelningen kvarstår i stort sett fortfarande.
Traditionellt har godsherrarna använt sig av så kallade negocianter för att sälja sina druvor, must, eller vin. Detta tillsammans med svåra odlingsförhållanden och strikta vinlagar har drivit upp priserna till många gånger skyhöga nivåer.
Regionen är omtalad för sina kraftfulla, strama röda viner. Vinerna tål ofta att lagras lång tid. Här krävs protein, salt och fett på tallriken för att få fram bärigheten i vinet och runda av strävheten. Matviner alltså!
Man talar om viner från västra och östra stranden, detta då de är olika i stil. Området klyvs av floden Gironde. Väster om floden dominerar den svartvinbärsdoftande druvan cabernet sauvignon som trivs i väldränerade sandjordar. Öster om floden på kalkrika, leriga jordar odlas övervägande druvan merlot med karaktär av mörka plommon och kryddnejlika.
Det framställs även matorienterade vita guldkorn. Dessa har anpassat sig efter den lokala maten och är utmärkta till ostron, andra skaldjur och örtiga fiskrätter. Många gånger kan även de vita vinerna lagras. Då det gäller de torra vita vinerna från Bordeaux är huvuddruvan sauvignon blanc, men i druvblandningen är även druvorna sémillon och muscadelle godkända. De två senare överväger i de söta vinerna från området, som det världsberömda Sauternes med karaktär av saffran.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/01/ekfat-2.jpg*section**row*Alternativ till franska klassiker – Bordeaux
Många andra yngre vinländer ger sig på att imitera eller inspireras av bordeauxviner. Sydafrika är ett sådant land. Trots fler soltimmar har man här ett förvånansvärt snarlikt klimat. Detta beror på de två stora svalkande världshaven och friska vindar. I landet produceras mycket vin i europeisk stil och man finner många skickliga vinmakare här. En del är skolade i just Bordeaux. Det pratas generellt om att viner från nya världen bedöms mer efter vilken vinmakare som framställt vinet än efter jordmån och område. Det finns en hel del fantastiska viner i det högre prissegmentet också.
Nedan dock några sparsamma alternativ, inspirerade av franska klassiker från Bordeaux. Vilket kan komma till pass nu i januari.
Running Duck Sauvignon Blanc Semillon 2016, 80:-
750 ml Artikelnummer 2028 Ekologisk, Fair for Life-märkt
Western Cape, Sydafrika
Druvblandning på sauvignon blanc och semillon från Stellar Winery. Vinet är döpt efter de Indiska löpänder som springer omkring i de ekologiska vingårdarna. Fåglarna fyller en funktion som naturlig skadedjursbekämpning då de äter upp potentiellt skadliga insekter och sniglar. Vinet är aromatiskt, rent, friskt och fruktigt med karaktär av honungsmelon, krusbär, nektarin, nässlor och citron. Fantastiskt som aperitif eller till fisk-och skaldjur, hummersoppa eller fenomenalt till getost.
Zonnenbloem Sauvignon Blanc 750 ml Artikelnummer 2020, 80:-
Sydafrika, Western Cape, Stellenbosch
Välgjort vin från Zonnebloem Wines där man till exempel skördar druvorna för hand. Detta för att se till att de nått optimal mognad. Vingården har anor som går tillbaka 300 år och man har med stolthet förvaltat traditionen att framställa högkvalitativa viner. Man njuter maximal fördel av kyliga havsvindar som gör att druvorna mognar långsamt. Vinet är klassiskt elegant, örtigt och fräscht med frisk syra och inslag av svarta vinbärsblad, lime, nashipäron och kiwifrukt. Gott som det är eller till lättare fisk- grönsaks- eller skaldjursanrättningar.*section**section**section**section**section**section**section**section**row*
Reyneke Vinehugger Cabernet Sauvignon Merlot 2016, 750 ml. Artikelnummer 6455, Ekologisk, 80:-
Western Cape, Sydafrika
Reyneke Farm grundades redan 1863. Vinet är en så kallad Bordeauxblend och druvblandningen är 80 % cabernet sauvignon och 20 % merlot. Karaktären är fruktig och generös med kännbar strävhet och inslag av eneträ, cassis, drottningsylt, mörka plommon, mynta, mörk choklad och krämig vaniljfudge. Vinet är lagrat 6 månader på rostade ekfat. Avnjut till hårdlagrad ost, mustiga grytor, till lamm- eller nötkött.
Simonsig Cape Blend 2015, 750 ml. Artikelnummer 2849, 76:-
Western Cape, Sydafrika
Simonsig Estate rankas högt som producent i Sydafrika och man får gång på gång kvitto på sin höga kvalitet genom nationella och internationella utmärkelser. 2013 skapade man detta vin, “Cape Blend”, som är en blandning av druvorna cabernet sauvignon, pinotage och syrah. Ingen typisk Bordeauxblend alltså men väl värd ett omnämnande. Man använder mestadels franska ekfat vid lagring och vinet är certifierat hållbart framställt. Det är ett mycket bärigt vin med balanserad strävhet och toner av mörka skogsbär, viol, torkade örter, eukalyptus och salmiak. Servera till fylliga och smakrika rätter av lamm- eller nötkött.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*