- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Sparsamma alternativ till franska klassiker del 3- Rhône
Sparsamma alternativ till franska klassiker del 3- Rhône
Sparsamma alternativ till franska klassiker del 3- Rhône
Rhônedalen i sydöstra Frankrike är utsträckt och norra Rhône har helt annat klimat och jordmån än den södra delen. Detta påverkar stilen på vinerna. Till den norra delen räknas området mellan Lyon i norr och Montélimar längre söderut. Här har man det betydligt regnigare och svalare än i söder. Man odlar sina vinrankor på branta sluttningar och gör kryddiga endruvsviner på druvan syrah.
Syrah har sitt hemvist här och skapar ren magi i glaset. Vinerna är medelfylliga eller fylliga, strama med hög syra och mörk bärighet. De doftar nyrökta charkuterier, lagerblad, stall och har en pepprig eftersmak. Allt typiskt för druvan syrah då den växt i ett svalt klimat. Vinerna går att lagra länge och är sträva och kraftfulla. De inspirerar vinmakare världen över.
I nya världen kallas druvan i stället för shiraz. På grund av annan vinifiering, liberalare vinlagstiftning och mer sol och värme är dessa viner av en annan stil. De är fruktigare, fylligare, har högre alkohol samt en mer avrundad syra. Om en vinmakare i nya världen anger syrah på etiketten är detta en indikation på att stilen lutar mer åt stram och elegant än kraftfull och generös och efterliknar vinerna från just norra Rhône.
En kuriositet är att man enligt lag och tradition i några appellationer får blanda i en liten skvätt vitt vin i det röda för att runda av det något tuffa vinet.
De vita vinerna skiljer sig även de från norra till södra Rhône. I norr använder man sig av druvan viognier tillsammans med roussanne och marsanne. Viognier är känd för sin fylliga nästan vaxiga stil och avrundade syra. Vinerna är packade med stenfrukt, är örtiga i karaktären och mycket matvänliga.
Här nedan några sparsamma alternativ till franska klassiker från andra delar av världen:
Gnarly Head Viognier 2015, artikelnummer 6381, 90:-
USA, Kalifornien, Lodi
Fylligt vitt vin från Gnarly Head Cellars, en pålitlig producent. Klimatet i Kalifornien ger varma sommardagar och svalkande vindar från havet på nätterna. Detta gör att druvorna behåller fräschör och syra. Druvorna skördas även tidigt på morgonen då det är som svalast. Detta fylliga vita vin är blommigt och tropiskt fruktigt med inslag av ananas, mango, apelsin, vanilj och anjoupäron. Det är smakrikt och har en avrundad syra vilket gör det lämpat för till exempel asiatisk mat och lite kryddiga rätter av fisk eller ljust kött.
Corralillo Syrah 2014, artikelnummer 6446, 100:-
Chile , Aconcagua
Detta är ett av Chiles första “cool climate syrah” från Matetic Vineyards. Odlingarna ligger i ett utpräglat svalt klimat och sker på magra, granitrika jordar. Man jobbar ekologiskt och biodynamiskt. Ambitionen är att göra ett elegant och lite slankare vin. Man lagrar vinet 12 månader på franska ekfat. Detta är ett välsnickrat, yppigt, ungt och bärigt vin med toner av lakrits, drottningsylt, mörk choklad, örtkryddor, peppar och rostade ekfat. Strävheten är balanserad, syran tydlig och avslutet är långt och elegant. Drick till smakrika rätter av mörkt kött, gärna med feta tillbehör.
Porcupine Ridge Syrah 2015, artikelnummer 22996, 100:-
Sydafrika, Western Cape, Coastal Region
Vinernas olika druvor jäser till skillnad från i Bordeaux ihop. En vanlig blandning är GSM- grenache, syrah och mourvedre. I området finns vinmakare med hög ambition och viner av formidabel kvalitet. Ett mycket känt distrikt är Chaeauneuf-du-Pape. Ett bra och prisvärt alternativ från regionen är viner klassificerade Côtes-du-Rhône.
De vita vinerna skiljer sig även de från norra till södra Rhône. I söder är de vita vinerna framställda på en eller flera av de gröna druvorna grenache blanc, picpoul, clairette och bourboulenc.
Vinerna från södra Rhône har inspirerat många vinmakare och det finns en hel del sparsamma alternativ att prova på. Nedan några tips.
Koyle Reserva 2014, artikelnummer 6215, 100:-
Chile, Rapel , Colchagua
Bilogia 2015, Artikelnummer 2031, 80:-
Spanien, Valencia
Kryddigt ekologiskt vin från Spaniens sydöstra medelhavskust. Producenten heter Casa Los Frailes och har anor tillbaka till 1771, egendomen består av 130 hektar vingårdar. Blandning av druvorna garnacha(grenache), monastrell och syrah med smak av mörka moreller, lagerblad, kryddnejlika, rostade ekfat och salmiak. Bra, strukturerat och saftigt allroundvin som funkar till det mesta. Gott till ostbricka, pizza, tapas eller köttbiten.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*