- Hem /
- skribenter /
- Eva Weckström /
Vad smakar det?
Vad smakar det?
Vad smakar det?
Smaken är som baken….eller hursomhelst väldigt olika. Vi är nämligen olika betingade, eller välsignade, med smaklökar och observationsförmåga. Mycket av vinupplevelsen hänger på intresse och fokusering.*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section*Vårt smaksinne har utvecklats under miljoner år för att ge oss livsviktig information om vår föda, till exempel om maten är giftig eller sur.
På tungan känner vi till skillnad från näsans doftreceptorer endast ett fåtal grundsmaker: Salt, sött, surt, beskt och den femte grundsmaken, umami. Smaklökarna reagerar på ämnen upplösta i saliv och detta ger en så kallad kemoreception. En vuxen har mellan 5000-10 000 smaklökar och varje smaklök har 50-70 individuella smakceller!
I munhålan, i gommen och svalget, förnimmer vi dock ännu lite mera. Vi känner strävhet i (det röda) vinet och inte minst kan vi avgöra nivån på vinets syra. Dessa observationer ger viktiga ledtrådar om typ av druva och odlingsklimat.
Vi kan även känna skillnad på om alkoholhalten är låg, medel eller hög.
Vinets fyllighet, viskositet, beror på både alkoholhalt och täthet av partiklar i vinet, s.k. antocyaniner. Dessa ger vinet förutom fyllighet strävhet, smak och färg och finns även i till exempel blåbär och vinbär. Vinets viskositet påverkas också av ålder.
Vi kan vidare med hjälp av längden på vinets eftersmak få en fingervisning vad gäller vinets kvalitet.
Våra sinnen samverkar för att ge vår hjärna total information om en smakupplevelse. Ibland är det svårt att särskilja de olika sinnenas bidrag till vinupplevelsen. Doften spelar mycket stor roll och även känseln har ett finger med i spelet. Men idag är fokus på smak.
*section**section**section**section**section**section**row**section*Vi är olika betingade, eller välsignade, med smaklökar och observationsförmåga.*section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/07/img_7867.jpg*section**row*Vad smakar det?
Vinets tanninstruktur, strävhet, är garvsyra som även finns i kaffe till exempel. Strävheten sitter mestadels i druvans skal. Ju tjockare skal, ju strävare vin, lite förenklat. Tanninerna känns sträva på tänderna och i munnen. Tänk dig att du råkar bita i en druvkärna.
Fylligheten avgör du genom att snurra runt en rejäl klunk i munnen. Hur känns vinet? Tänk dig ett glas väldigt utspädd och blaskig körsbärssaft i jämnförelse med ett glas koncentrerad dito. Vinets fyllighet beror på druvans karaktär och skaltjocklek, på klimat och mognad samt alkoholhalt. Hög alkohol ger ett fylligare vin. “Tunna” viner har låg viskositet och “tjockare” viner har hög. Tänk ren sprit i jämförelse med olja.
Alkoholen känns värmande, tänk dig känslan i halsen en stund efter att du tagit en snaps. Eller så känner man den istället knappt. Procenten indikerar hur mogna druvorna var när de plockades. Solmogna druvor från ett varmt klimat ger mer socker som omvandlas till högre alkohol. Och vise versa. Svalt klimat-knappt mogna druvor-mindre socker-lägre alkohol.
Sött tror jag alla har kläm på.
Salt känner man inte direkt i vin men det kan finnas karaktär från en stenig eller kalkhaltig jordmån som ger mineralsälta. Tänk dig en blöt sten vid havet.
Syran då? En hög syra gör att det drar ihop sig på sidan av tungan då salivproduktionen drar igång. Tänk dig som när du biter i en citron. Hög syra påvisar till exempel att vinet är framställt på en druva som har just den egenskapen. Är syran skyhög kan man dessutom anta att druvorna vuxit i ett svalt klimat nära marginalen för att kunna odla druvor överhuvudtaget.
Har man problem med en besk smak så är en ledtråd att tänka på ruccolasallad, endiver eller grapefrukt.
Umami då? Umami hittar vi inte i vin men det är en spännande grundsmak. Umami betyder “god smak” på japanska och man har kännt till denna i 100 år. Tänk er känslan av kryddan Aromat på tungan. Buljong, typ. Misosoppa. Aromat innehåller rikligt med natriumglutamat som är en form av konstgjord umami.
Eftersmaken. Inte att förglömma. Känn efter. Försvinner smaken direkt när du svalt undan? Blir den kvar 15-20 sekunder? En minut? Avslutet indikerar alltid kvalitet. Ett billigt vin har ingen nämnvärd eftersmak men finns det lite hantverk nedlagt i vinmakningen och kvalitet ligger vinet kvar längre. Ju längre, ju bättre kvalitet.
Voila!
Är du redo för en smakövning?
Spring och köp de två vinerna nedan och häll upp i två glas. Kanske finns någon hemma som kan hälla upp så provningen kan ske “blint”. Utan att du vet vilket glas som innehåller vad. Annars går det bra ändå.
God smakupplevelse! Jag har valt två viner från samma land och med ungefär samma prislapp, men producerad av helt olika druvor. Tänk på vinernas fyllighet, syra, strävhet, alkohol, längd. Utmana dig själv som vinprovare. Kör hårt!*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/11/dsc03148.jpg*section**row*
District 7 Pinot Noir 2014, artikelnummer 6578, 125:-
Druva: Pinot Noir. Tunt skal.
Land: USA
Distrikt: Kalifornien, Central Coast, Monterey County
Medelfylligt, elegant men generöst vin med balanserad syra och strävhet och karaktär av jordgubb, körsbär. Viss kryddighet från rostade ekfat som kryddnejlika, rostade hasselnötter och sandelträ. Medellång eftersmak. Njut till eleganta rätter av ljust kött.
Boom Boom! Syrah 2014, artikelnummer 6714, 139:-
Druva: Syrah(Shiraz) Tjockt skal.
Land: USA
Distrikt: Washington State
Mycket fylligt och strävt, pepparkryddigt vin med kännbar men balanserad syra. Bärigt och fruktigt med fatkaraktär samt inslag av björnbär och blåbär samt viol, buljong, toffé, peppar och sötlakrits. Medellång eftersmak. Drick till grillat lamm- eller pepparstek
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2016/09/faritrade-och-fair-for-life.jpg*section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*