- Hem /
- skribenter /
- Magnus Reuterdahl /
Att kombinera ost med röda viner
Att kombinera ost med röda viner
Att kombinera ost med röda viner
Att vin och ost är som ler och långhalm, det vet alla! Vi har haft lång tid på oss att hitta bra smakkombinationer, såväl vin som ost tillhör stenålderskosten. Vinet har en historia som är kring 10 000 år gammal, i jämförelse med det är osten en ungdom med sina blott 7 000 år.
Rött vin & ost
Men fungerar alla viner med alla ostar? Många tänker direkt på röda viner när de tänker ost men om jag får välja blir det oftast vita eller söta viner. Det beror dock på vilka ostar som serveras. Alla viner är dock inte bästa vänner med alla ostar.
Med fel matchning kan getosten bli för getig och andra unga ostar kan få en lite metallisk eller kalkaktig mjölkig smak. Detta kan ske om man använder ett för strävt eller tanninrikt vin. Men det sträva tanninstinna vinet vin kan istället vara en fantastisk matchning med smakrika lagrade ostar. Här gifter sig tanniner i vinet med fettet och proteinet i osten.
Matchningar
Mildare hårdostar med nötig karaktär som till exempel emmentaler, gruyère, pecorino, yngre cheddar eller manchego fungerar i regel tillsammans med röda fruktiga viner eller fylliga vällagrade vita viner.
Bra röda viner kommer från södra Bourgogne som Fleurie, Morgon och Beaujolais i Frankrike. Andra bra matchningar är viner gjorda på dolcetto och barbera från Piemonte samt viner gjorda på pinot noir från Australien eller Nya Zeeland.
Långlagrade hårdostar som parmesan, lagrad gruyère, cheddar eller för all del vår svenska västerbottenost gifter sig dock väl med lite kraftigare röda viner med mer strävhet och tanniner.
Bra matchningar finner du i viner som amarone, ripasso, röd bordeaux, barolo, barbaresco, chianti classico, napa eller rioja. Du kan också leta efter viner gjorda på druvor som nebbiolo, petite sirah, malbec, cabernet sauvignon med flera.
De här lite kraftigare vinerna passar också fint med vitmögelostar som brie och camembert.
Ett tips är att köpa några få riktigt bra ostar än många olika ostar för ett lägre pris. Gå till en ostdisk där du kan smaka på osten eller till en ostbutik. Där kan du också få hjälp med att ostar i en viss stil eller till ett särskilt tillfälle.
Glöm inte temperaturen
Slutligen, var noga med att servera vin och ost vid rätt temperatur, så deras smaker får briljera. Servera rött vin vid 16-18 grader och låt osten få lite rumstemperatur, ta ut den från kylskåpet 30 till 60 minuter före servering.
Vintips hittar du i våra artiklar och listor eller genom vår sökfunktion här på dryckeslistan.se
Magnus Reuterdahl*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*