- Hem /
- skribenter /
- Sofia Ander /
Hallå vit Bordeaux
Hallå vit Bordeaux
Hallå vit Bordeaux
*section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/05/img_0417.jpg*section**row*Bordeaux är ett av världens mest kända och omtalade vinområden. De flesta av oss tänker nog på Chateau någonting och framför allt röda, långlivade viner.
Nästan alla viner är så kallade blandviner, alltså gjorda på minst två druvor. De röda byggs upp av merlot, cabernet franc, malbec och petit verdot bland annat.
Vita och söta viner från Bordeaux står för cirka 10 % av den totala produktionen. De viktigaste gröna druvorna är sémillon och sauvignon blanc, som ibland får agera helt solo i ett vin eller mixas med några procent muscadelle, ugni blanc och colombard. Fatlagring är inte ovanligt i de vita vinerna. De ger extra kraft och fyllighet till vinet.
Vit Bordeaux är ett toppvin att möta våren och sommaren med. Svalkande i solen eller som partner till vårens primörer. Prova till kokt vit sparris med en krämig sås eller riven parmesan. All typ av vit fisk med lättkokta grönsaker och en gräddig sås, blir en finfin matchning. Skaldjur gillar också vit Bordeaux. Släng på grillen eller gör det enkelt och köp hem rökta räkor och servera med aioli och rostat surdegsbröd.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/12/vitsparris.jpg*section**row*Det finns en söt sida av Bordeaux också. Söder ut hittar vi Sauternes, en kommun som är världskändis. Här angrips druvskalet av ädelröta (botrytis) – en mögelsvamp – vilket gör att vattnet innuti torkar ut. Kvar blir ett skal, fyllt med lite men mycket koncentrerad och söt druvjuice.
Denna mycket koncentrerade druvmust jäses sedan till söta viner med intensiva aromer. Tänk aprikoskräm, honung, citronlemonad, ananas, marsipan, persika och saffran. Här används också i huvudsak sauvignon blanc och sémillon.
Njut av sauternes till mögelostar, pateér eller sötsaker som citronfromage, fruktkompott med grädde, citrontarte, pajer på gula stenfrukter, crème brûlée, bakverk med saffran och tårtor på nötbotten.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section*1*section*http://cloud.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2015/10/appeltartlettmrostadchoklad.jpg*section**row*
Här får ni några vintips på torra samt söta viner att möta våren med.
Calvet Reserve Sauvignon Blanc , 2014, nr 74725. 119 kr
Gjord på 100 % sauvignon blanc. Krispig och lätt med smaker av svartvinbärsblad, citrus och mineral. Finemang till räkfrossan.
Château Bonnet 2016, nr 4151. 89 kr
Innehåller sauvignon blanc, semillon och en liten skvätt muscadelle. Bjuder på läskande och svalkande toner av nässlor, citron, grapefrukt och lite rök. Fin aperitif och inte dumt till skagenröra.
Villa Garros Sauvignon 2015, nr 4184. 99 kr
100 % sauvignon blanc som blir utmärkt till ugnsbakad getost eller grillad grön sparris med flingsalt och olivolja. Fräsch och fylld av druvrena smaker som kiwi, krusbär och citrus.
Château du Juge 2011, nr 4197. 84 kr för 375 ml.
Vi avslutar med något sött. Château du Juge innehåller 100 % sémillon och är ljuvlig söt och inbjudande. Här finns mandelmassa och honung mixat med apelsinskal och aprikos. Prova till äppelpaj där vi inte snålar med vaniljsåsen. Lika gott till en bit mögelost och aprikosmarmelad.
*section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section**row**section**section**section**section**section**section**section**section*